Operația de stabilizare a rotulei

Operația de stabilizare a rotulei este o procedură chirurgicală de stabilizare și realinie a rotulei în urma subluxării, a luxării și a alinierii defectuoase a rotulei în timpul mișcărilor. Intervenția poate fi efectuată prin mai multe tehnici chirurgicale care pot include atât proceduri asupra structurilor osoase cât și ale țesuturilor moi sau o combinație între acestea.

Ce este instabilitatea rotulei?

Instabilitatea rotulei, cunoscută și sub denumirea de instabilitate patelară, poate duce la luxația rotulei care poate fi completă – dislocare atunci când rotula se deplasează complet în exteriorul canalului sau parțială (subluxație). La rândul ei subluxația poate fi minoră recurentă, majoră recurentă și permanentă laterală. Există și un alt tip de instabilitate patelară numită patela alta, adică rotula este anormală de înaltă în raport cu femurul. Persoanele care se confruntă cu această afecțiune pot dezvolta diverse probleme cum ar fi durere persistentă de genunchi, mobilitate redusă, artrită sau scădere a performanței atletice în cazul sportivilor.

Când apare instabilitatea rotulei?

Rotula face parte din sistemul osos. Țesuturile conjunctive (mușchi, tendoane și ligamente) din partea din față a osului coapsei trec peste rotula și se conectează la tibie. Acești mușchi trag rotula în sus prin șanțul trohlear atunci când piciorul este îndreptat și în jos pe șanț când piciorul este îndoit. Când rotula este instabilă, se mișcă în afara acestui șanț.

Cauzele instabilității rotuliene includ:

  • Canal trohlear superficial sau neuniform
  • Ligamente laxe sau articulații extrem de flexibile
  • Lovitură puternică la nivelul rotulei în timpul unei căderi, accidentări sportive sau alt accident

Când este indicată stabilizare chirurgicală a rotulei?

Indicațiile pentru efectuarea unei stabilizări chirurgicale pot include:

  • Instabilitate rotuliană severă care provoacă luxații sau subluxații recurente
  • Anomalii structurale sau dezechilibre ale articulației genunchiului
  • Răspuns inadecvat la tratamentele conservatoare
  • Limitare semnificativă în activitățile zilnice din cauza instabilității genunchiului

Cum se efectuează operația de stabilizare a rotulei?

Operația de stabilizare a rotulei poate fi efectuată, în funcție de nevoile pacientului, în mai multe moduri.

artroscopia

Reconstrucția ligamentului femuro-patelar medial (MPFL)

Reconstrucția MPFL este o operație a țesuturilor moi în care tendonul gracilis este utilizat pentru a reconstrui ligamentul.

Grefa de tendon este prelevată de la același genunchi printr-o incizie de 3-4 cm. Apoi se face o altă incizie pentru a atașa tendonul de rotulă în două locuri folosind ancore osoase specializate. Grefa este apoi plasată în poziție anatomică sub piele și ancorată în final de femur printr-o altă mică incizie.

Transferul de tubercul tibial

Tuberozitatea tibială este partea din tibie pe care se inserează tendonul rotulei. Dacă tendonul este poziționat prea mult în lateral (spre exterior) poate trage rotula din articulație. Acest tip de intervenție chirurgicală de stabilizare a rotulei presupune o incizie pe interiorul genunchiului, osul tibial este tăiat și repoziționat, apoi fiind fixat cu șuruburi metalice.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari