Există o varietate de cauze frecvente ale umărului înghețat. Printre acestea se pot număra: imobilizarea articulației sau alte condiții medicale, precum diabetul. Umărul înghețat este o afecțiune care implică durere și rigiditate în articulația umărului.
Anatomia umărului
Articulația umărului este cea mai flexibilă articulație din corpul uman și este, de asemenea, una dintre cele mai complexe și mai mari articulații. Aceasta este formată dintr-o articulație între capul humerusului și cavitatea glenoidă (fosa glenoidă) a scapulei. Astfel, articulația umărului este cunoscută și sub numele de articulație glenohumerală.
La fel ca majoritatea articulațiilor sinoviale, suprafețele articulare sunt acoperite cu cartilaj hialin.
Capul humerusului este mult mai mare decât fosa glenoidă, oferind articulației o gamă largă de mișcare. Pentru a reduce disproporția suprafețelor, fosa glenoidă este adâncită de o margine de fibrocartilaj, numită labrum glenoid.
Ce este umărul înghețat?
Umărul înghețat, cunoscut și sub denumirea de capsulită retractilă sau adezivă este o afecțiune inflamatorie caracterizată prin rigiditate umărului, durere și pierderea semnificativă a mișcării pasive.
Această afecțiune reprezintă o îngroșare a țesutului care înconjoară articulația (capsula umărului), aceasta devenind rigidă și strânsă. Se dezvoltă benzi groase de țesut numite aderențe, iar în unele cazuri cantitatea de lichid sinovial din articulație scade.
Cauze frecvente ale umărului înghețat
Cauzele apariției umărului înghețat nu sunt pe deplin cunoscute. Afecțiunea apare atunci când inflamația determină îngroșarea și strângerea capsulei articulației umărului. Benzi groase de țesut cicatricial numite aderențe se dezvoltă în timp și aveți mai puțin lichid sinovial pentru a vă menține articulația umărului lubrifiată. Acest lucru face mai dificilă mișcarea și rotirea corectă a umărului. Cauzele pot include:
Vârsta: Umărul înghețat afectează cel mai frecvent adulții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani.
Sexul: Afecțiunea apare mai des la femei decât la bărbați.
Leziune recentă a umărului: Orice accidentare la umăr sau intervenție chirurgicală care are ca rezultat necesitatea de a împiedica umărul să se miște (de exemplu, prin utilizarea unei orteze pentru umăr) crește riscul dezvoltării acestei. Exemplele includ o ruptură a manșetei rotatorilor și fracturi ale omoplatului, claviculei sau brațului.
Diabet: între 10% și 20% dintre persoanele cu diabet dezvoltă umăr înghețat.
Alte boli și afecțiuni de sănătate: Alte boli, inclusiv accident vascular cerebral, hipotiroidism, hipertiroidism, boala Parkinson și bolile de inimă. Accidentul vascular cerebral este un factor de risc pentru umărul înghețat, deoarece mișcarea brațului și a umărului poate fi limitată.