Sindromul femuro-patelar este caracterizat prin durere în partea din față a genunchiului, în jurul rotulei. Acesta este cunoscut și sub denumirea de genunchiul alergătorului, deoarece este mai frecvent la alergători și la persoanele care participă la activități sportive ce implică alergare și sărituri.
Ce este sindromul femuro-patelar?
Sindromul femuro-patelar este o condiție frecventă a genunchiului care cauzează durerea de genunchi sub sau în jurul rotulei. Rotula este osul aflat în partea din față a articulației genunchiului care ajută mușchiul cvadriceps să miște piciorul, protejează genunchiul și susține o mulțime de mușchi, tendoane și ligamente importante.
Cauze și factori de risc
Cauzele și factorii de risc asociați sindromului femuro-patelar pot fi:
- Activități fizice care pun stres repetat pe genunchi – cum ar fi jogging, ghemuit și urcat pe scări.
- schimbare bruscă a activității fizice, care poate fi legată de frecvența activității sau de durata sau intensitatea activității (de exemplu, alergarea pe distanțe mai lungi).
- Utilizarea tehnicilor sau echipamentelor de antrenament sportiv necorespunzătoare
- Modificări ale încălțămintei sau ale suprafeței de joc.
- Probleme cu alinierea picioarelor între șolduri și glezne, care pot avea ca rezultat o rotula care se deplasează prea mult spre exteriorul sau interiorul piciorului.
- Dezechilibre sau slăbiciuni musculare, în special la nivelul muşchilor cvadriceps din partea din față a coapsei şi mușchii care se rotesc extern şi îndepărtează șoldul de corp.
Simptome
Cele mai comune simptome ale acestei afecțiuni includ:
- Durere în și în jurul rotulei care apare, de obicei, în timpul activității fizice.
- Durere după adoptarea unei anumite poziții, de exemplu, cu genunchii îndoiți pentru o durată mai lungă de timp. Acest lucru provoacă uneori slăbiciune sau sentimente de instabilitate.
- Sunet de frecare sau clic al rotulei la îndoirea și îndreptarea genunchiului.
- Sensibilitate la atingere la nivelul rotulei.
Cum diagnosticăm sindromul femuro-patelar?
Medicul va începe diagnosticarea cu un examen fizic, va examina genunchii și va analiza simptomele pacientului.
Apoi specialistul ortoped, îi poate cere pacientului să efectueze anumite mișcări ale genunchilor, precum să îi îndoaie, să îi îndrepte sau să îi ghemuiască pentru a identifica dacă acestea generează durere sau o agravează.
Ulterior, este posibil ca medicul să recomande realizarea unor teste imagistice, cum ar fi o radiografie a genunchiului, un CT sau RMN pentru a vizualiza în detaliu articulația genunchiului și țesutul care o susține.
Metode de tratament
Metodă de tratament este aleasă în funcție de gravitatea simptomelor, însă în cele mai multe cazuri simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul metodelor conservatoare de tratament. Acestea implică:
- Odihnă
- Gheață
- Compresie
- Elevație
- Terapie fizică
- Purtarea unei orteze
Tratamentul chirurgical al sindromului femuro-patelar este foarte rar necesar și se efectuează numai în cazurile severe care nu răspund la tratamentul nechirurgical.
Tratamentul chirurgical este, de obicei efectuat artroscopic. Astfel chirurgul va efectua câteva mici incizii în pielea din jurul genunchiului și apoi va introduce un instrument special numit artroscop în interiorul articulației. Artroscopul include o cameră și o lumină care îi permite chirurgului să vadă și să repare leziunile sau defectele din interiorul genunchiului.