Cauze frecvente ale stenozei spinale lombare

Exista o serie de cauze frecvente ale stenozei spinale lombare, iar acestea implică adesea, diverse leziuni sau afecțiuni ale coloanei vertebrale sau chiar o intervenție chirurgicală anterioară. Stenoza spinală este o afecțiune dureroasă care poate favoriza apariția altor condiții debilitante la nivelul coloanei.

Anatomia coloanei vertebrale lombare

Spatele inferior cuprinde coloana lombară, care este formată din oase vertebrale, discuri intervertebrale, nervi, mușchi, ligamente și vase de sânge. Măduva spinării se termină în partea de sus a coloanei lombare, iar rădăcinile nervoase rămase, numite cauda equina, coboară în restul canalului spinal.

Coloana lombară este formată din 5-6 vertebre adiacente ale coloanei vertebrale inferioare. Acestea alcătuiesc lordoza lombară, o curbă naturală a coloanei vertebrale, care este convexă anterior.

Articulațiile fațetelor permit mișcările de flexie, extensie și abducție. Rotația este foarte limitată și poate apărea doar la articulațiile lombosacrale.

spondilita

Coloana vertebrală lombară îndeplinește următoarele funcții importante:

  • Susține și stabilizează partea superioară a corpului
  • Permite mișcările trunchiului
  • Protejează măduva spinării
  • Face posibil controlul mișcării picioarelor

Ce este stenoza spinală lombară?

Stenoza spinală lombară reprezintă o îngustare a canalului spinal în partea inferioară a spatelui. Stenoza poate cauza presiune asupra măduvei spinării sau a nervilor care călătoresc prin partea inferioară a spatelui în picioare. Cauza afecțiunii poate fi congenitală sau degenerativă.

Mai exact, afecțiunea apare ca urmare a modificărilor degenerative, cunoscute și sub denumirea de spondiloză, odată cu procesul de îmbătrânire și formează osteofite, pinteni osoși, reducând diametrul canalului spinal.

Discurile devin mai puțin spongioase odată cu îmbătrânirea și ligamentele se pot îngroșa. Toate acestea pot contribui la îngustarea canalului spinal lombar.

Cauze frecvente ale stenozei spinale lombare

Stenoza coloanei vertebrale are mai multe cauze. Multe modificări sau leziuni diferite ale coloanei vertebrale pot provoca o îngustare a canalului spinal. Cauzele sunt împărțite în două grupe principale:

  • Dobândită
  • Congenitală

Stenoza spinală dobândită este mai frecventă. De obicei, se întâmplă din cauza modificărilor „uzurii” care apar în mod natural la nivelul coloanei vertebrale pe măsură pacientul înaintează în vârstă. Doar 9% din cazuri rezultă din cauze congenitale.

Cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni includ:

Creșterea excesivă a oaselor

Artroză este starea de „uzură” care distruge cartilajul din articulații, inclusiv coloana vertebrală. Cartilajul este învelișul protector al articulațiilor. Pe măsură ce cartilajul tău se uzează, oasele tale încep să se frece unele de altele. Corpul răspunde prin creșterea osoasă nouă. Pintenii osoși sau o creștere excesivă a osului se formează de obicei. Pintenii osoși de pe vertebre se extind în canalul spinal, îngustând spațiul și ciupind nervii coloanei vertebrale.

Hernia de disc

 Între fiecare vertebră se află un disc vertebral care acționează ca un amortizor de șoc. Odată cu înaintarea în vârstă, discurile se pot usca și aplatiza. Deteriorarea marginii exterioare a discurilor poate cauza spargerea nucleului pulpos găsit în centrul acestuia, apăsând ulterior pe pe nervii din apropierea discului.

Ligamentele îngroșate

Ligamentele sunt benzile de fibre care țin coloana vertebrală împreună. Artroza poate determina îngroșarea acestora, presând canalul spinal.

Fracturi și leziuni ale coloanei vertebrale

Fractura sau dislocarea vertebrelor sau a structurilor din apropierea coloanei vertebrale pot îngusta spațiul canalului. Inflamația cauzată de rănile în apropierea coloanei vertebrale poate provoca, de asemenea, probleme.

Chisturi sau tumori ale coloanei vertebrale

Masele tumorale care pot să apară la nivelul măduvei spinării sau între măduva spinării și vertebre pot duce la îngustarea canalului spinal.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari