Artroscopia de genunchi este o intervenție minim invazivă utilizată pentru a diagnostica și trata afecțiuni sau leziuni ale articulației genunchiului. Cu ajutorul unui artroscop, un instrument chirurgical mic cu o lumină și o cameră la capăt care este introdusă în genunchi, medicul chirurg inspectează articulația genunchiului, folosind inciziii foarte mici spre deosebire de intervențiile clasice.
Când se recomandă artroscopia de genunchi
Artroscopia de genunchi se recomandă în cazul unei afecțiuni dureroase care nu răspunde la tratamentul non-chirurgical. Tratamentul non-chirurgical include odihnă, kinetoterapie și medicamente sau injecții care pot reduce inflamația. Artroscopia genunchiului poate ameliora simptomele dureroase ale multor probleme care afectează suprafețele cartilajului și alte țesuturi moi din jurul articulației.
Chirurgia artroscopică poate diagnostica și trata leziunile genunchiului, inclusiv:
- Ruptura de ligamente încrucișat anterior sau posterior
- Ruptura de menisc
- Instabilitate patelara
- Condropatie
- Îndepărtarea unui chist Baker
- Facturi la nivelul oaselor genunchiului
Care sunt beneficiile artroscopiei de genunchi
Artroscopia oferă beneficii atât medicului cât și pacientului. Cu ajutorul artroscopiei chirurgul beneficiază de o vizualizare mai bună a zonei afectate. Pentru pacientul ortoped artroscopia oferă un risc mai mic în timpul intervenției chirurgicale, o recuperare mai rapidă și o spitalizare redusă.
În comparație cu chirurgia clasică care utilizează incizii lungi, artroscopia folosește incizii chirurgicale mici ceea ce conferă un aspect estetic superior.
O altă diferență dintre operația clasică și artroscopie este reprezentată de expunerea unei zone mai mari – articulații întregi sau a unei leziuni în chirurgia clasică versus expunerea doar a zonei cu probleme în chirurgia artroscopică.
Fiind o intervenție minim-invazivă, artroscopia oferă multiple beneficii cum ar fi:
- Aspect estetic îmbunătățit, instrumentele chirurgicale se introduc prin incizii foarte mici.
- Traumă minimă a țesuturilor moi.
- Mai puțină durere postoperatorie.
- Recuperare rapida.
- Rată mai mică de infecție.
Cum se realizează artroscopia de genunchi
Artroscopia de genunchi poate fi efectuată sub anestezie locală în cazul unui singur genunchi, regională dacă ambii genunchi sunt afectați. Sunt și cazuri când medicul chirurg poate folosi un anestezic general.
Intervenția începe cu câteva incizii mici în genunchi. O soluție sterilă vă fi introdusă pentru a extinde genunchiul și pentru a clăti orice lichid tulbure. Acest lucru îl ajută chirurgul ortoped să vadă structurile din interiorul genunchiului în mod clar și în detaliu.
După ce genunchiul este extins, chirurgul va introduce artroscopul. Cu ajutorul camerei atașate, chirurgul va explora zona pentru a identific cauza dureri. În cazul în care, afecțiunea poate fi tratată artroscopic, instrumentele necesare vor fi introduce prin artroscop. La finalul intervenției,
Instrumentele chirurgicale for fi indepartate, iar soluția sterilă va fi drenată cu ajutorul unei pompe.
Riscurile artroscopiei de genunchi
Complicațiile de la artroscopia genunchiului sunt rare. Ca și în cazul oricărei intervenții chirurgicale, riscurile artroscopiei genunchiului includ sângerări și infecții.
Alte riscuri includ durere persistentă, umflare și rigiditate, cheaguri de sânge.