Artroza de gleznă simptomatică afectează între 1-4% din populație, iar etiologia cea mai frecventă este posttraumatică. Artroza de gleznă este o afecțiune degenerativă reprezentată de distrugerea cartilajului articulației gleznei (articulația talocrurala și articulațiile subtalara).
- Articulația gleznei
- Ce este artroza gleznei
- Cauze și factori de risc
- Simptome artroza de glezna
- Metode de diagnostic artroza de gleznă
- Metode de tratament
Articulația gleznei
Articulația gleznei este o articulație sinovială formată din talus, tibie și fibulă. Talusul se articulează inferior cu calcaneul și anterior cu navicularul. Din punct de vedere funcțional, este o articulație de tip balama, care permite flexia dorsală și flexia plantară a piciorului.
Ce este artroza gleznei
Artroza de gleznă reprezintă deteriorarea sau alterarea cartilajului care acoperă capetele oaselor gleznei, ca urmare suprafețele osoase se vor freca reciproc în timpul mișcării. Artroza gleznei reprezintă uzura progresivă a suprafețelor articulare care alcătuiesc articulația gleznei: tibia, talusul și fibula.
Artroza gleznei nu este la fel de frecventă ca cea a șoldului sau cea a genunchiului.
Cauze și factori de risc
O cauză frecventă a artrozei gleznei este o leziune anterioară a gleznei, precum și cu instabilitatea cronică a gleznei sau instabilitatea subtalară.
Alti factori de risc sunt:
- Fotbalul
- Dansul
- Obezitatea
- Alinierea defectuoasă a varusului piciorului posterior
Simptome artroza de gleznă
- Simptomele artrozei gleznei pot fi variate. Artroza de gleznă poate cauza:
- Durere și rigiditate
- Umflarea sau deformarea articulației
- Pierderea mobilității gleznei
- Instabilitate
Metode de diagnostic
Artroza de gleznă poate fi diagnosticată în urma anamnezei, și a examinării fizice. În timpul examinării fizice medicul va observa semne de umflare și sensibilitate a articulațiilor. Medicul va observa, de asemenea, și felul în care merge pacientul.
În afara de cele menționate mai sus, medicul poate recomanda și radiografie care poate identifica pintenii osoși și pierderea cartilajului.
Metode de tratament artroza de gleznă
Dat fiind faptul ca artroza este o boală degenerativă, se recomanda începerea tratamentului cât mai devreme odată diagnosticată boala pentru a păstra integritatea funcționalității articulației gleznei.
Metodele non-chirurgicale terapeutice includ:
- Modificarea activității sau a stilului de viață
- Recuperare medicală
- Analgezice
- Infiltrații intraarticulare
Intervenție chirurgicală
Dacă simptomele artrozei gleznei sunt suficient de severe pentru a interfera cu activitatea zilnică și tratamentele non-chirurgicale nu ameliorează simptomatologia, medicul specialist poate recomanda intervenția chirurgicală.