Indicațiile artroscopiei de genunchi sunt variate. Aceasta este o tehnică chirurgicală minim invazivă, cu ajutorul căreia medicul curant poate diagnostica și trata diverse tipuri de afecțiuni ale articulației genunchiului. Artroscopia este o intervenție eficientă, care presupune o recuperare mai rapidă și mai ușoară pentru pacient, comparativ cu operația tradițională.
Ce este artroscopia de genunchi?
Artroscopia de genunchi este o intervenție minim invazivă utilizată pentru a diagnostica și trata afecțiuni sau leziuni ale articulației genunchiului. Cu ajutorul unui artroscop, un instrument chirurgical mic cu o lumină și o cameră la capăt care este introdusă în genunchi, medicul chirurg inspectează articulația genunchiului, folosind incizii foarte mici spre deosebire de intervențiile clasice.
Când este recomandată artroscopia de genunchi?
Chirurgul ortoped poate recomanda artroscopia genunchiului dacă pacientul prezintă o afecțiune dureroasă care nu răspunde la tratamentul nechirurgical. Tratamentul nechirurgical include odihnă, kinetoterapie și medicamente sau infiltrații intra-articulare care pot reduce inflamația.
Artroscopia genunchiului poate ameliora simptomele dureroase ale multor probleme care afectează suprafețele cartilajului și alte țesuturi moi din jurul articulației.
Procedurile artroscopice comune pentru genunchi includ:
- Meniscectomie parțială (înlăturarea meniscului), repararea unui menisc rupt sau transplantul de menisc
- Reconstrucția unui ligament încrucișat anterior rupt sau a unui ligament încrucișat posterior
- Îndepărtarea țesutului sinovial inflamat
- Repararea sau reconstrucția cartilajului articular deteriorat
- Îndepărtarea fragmentelor de os sau cartilaj liber, cum ar fi cele cauzate de condromatoza sinovială
- Tratamentul problemelor rotulei
- Tratamentul sepsisului genunchiului
Cum se efectuează procedura?
Înainte de începerea procedurii, medicul va curăța piciorul și va fixa genunchiul într-un dispozitiv de stabilizare. Dispozitivul are rolul de a păstra genunchiul în poziția corectă pe tot parcursul intervenției.
Apoi, specialistul chirurg face o mică incizie la nivelul genunchiului și introduce un instrument metalic lung numit artroscop în incizie. Artroscopul are o cameră la capăt. Imaginile captate de cameră apar pe un ecran în timp real, iar medicul privește imaginile de pe monitor și le folosește pentru a diagnostica leziunile și a ghida procedura.
Dacă pacientul are nevoie de o intervenție chirurgicală, chirurgul va efectua și alte incizii în genunchi și va introduce prin acestea instrumente chirurgicale în miniatură.
Când procedura este finalizată, medicul curant va închide inciziile cu cusături și va aplica un bandaj steril deasupra.