Degetul în ciocan întâmplă atunci când ceva pune presiune pe degetele de la picioare și le împinge din loc. În timp, mușchii și tendoanele degetelor de la picioare se strâng, iar degetele rămân într-o formă îndoită. Purtarea pantofilor nepotriviți poate provoca această afecțiune. Alte cauze sunt leziuni ale piciorului și anumite boli, cum ar fi diabetul.
Ce este degetul în ciocan?
Degetul în ciocan este o deformare a celui de-al doilea, al treilea sau al patrulea deget de la picior. În această stare, degetul de la picior este îndoit la articulația mijlocie, astfel încât să semene cu un ciocan.
Inițial, degetele în ciocan sunt flexibile și pot fi corectate cu tratamente nechirurgicale. Cu toate acestea, dacă nu sunt tratate, acestea pot deveni fixe și pot necesita intervenții chirurgicale.
Cauze și factori de risc
Mușchii fiecărui deget de la picior lucrează în perechi. Când mușchii degetelor de la picioare se dezechilibrează, se poate forma un deget în ciocan. Dezechilibrul muscular pune multă presiune asupra tendoanelor și articulațiilor degetelor de la picioare. Această presiune forțează degetul de la picior în formă de cap de ciocan. Cauzele comune ale acestei afecțiuni includ:
· Vârsta înaintată
· Purtarea pantofilor nepotriviți · Artroza
· Consumul excesiv de alcool
· Boala Charcot-Tooth-Marie, o tulburare care afectează nervii din brațe și picioare
· Tumorile măduvei spinării
· Poliomielita
· Accidentul vascular cerebral
· Piciorul plat
· Oasele lungi ale degetelor de la picior, de exemplu, dacă al doilea deget de la picior este mai lung decât primul
Simptome
Principalul simptom al degetului în ciocan este aspectul îndoit al degetului la nivelul articulației mijlocie. Alte simptome presupun:
· Umflare sau roșeață
· Incapacitatea de a îndrepta degetul de la picior
· Dificultate la mers
· Formarea calusului pe vârful articulației mijlocii a degetului de la picior sau pe vârful degetului
Cum diagnosticăm degetul în ciocan?
Medicul va efectua, inițial, un examen fizic pentru a determina dacă articulația degetului este flexibilă sau rigidă. Aceste informații vor ajuta medicul să determine tratamentul adecvat.
În plus, specialistul poate recomanda efectuare unor teste imagistice, cu ar fi razele X. Acestea oferă imagini ale structurilor dense și poate fi utilizată pentru a confirma diagnosticul.
Metode de tratament
În stadiile incipiente ale degetului de ciocan – când articulația este încă flexibilă, tratamentul constă de obicei în metode conservatoare, cum ar fi:
· Modificări ale încălțămintei
· Terapie fizică
· Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene
Dacă articulația degetului de la picior este rigidă sau dacă tratamentul nechirurgical nu ameliorează simptomele, medicul specialist poate recomanda o intervenție chirurgicală cu ajutorul căreia va repoziționa degetul de la picior, va îndepărta osul deformat sau rănit și va realinia tendoanele și articulațiile.