Recuperarea după fractura de gleznă

Recuperarea după fractura de gleznă implică urmarea unui proces de reabilitare individualizat pentru ca pacientul să aibă parte de o vindecare completă, corectă și fără riscuri. De asemenea, recuperarea se bazează și pe respectarea cu strictețe a indicațiilor medicale și terapie fizică pentru a recăpăta stabilitatea, forța și gama de mișcare a articulației. 

Ce este fractura de gleznă? 

Fractura de gleznă este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Aceasta este, de asemenea, una dintre cele mai frecvente fracturi osoase. Aceasta apare atunci când unul sau mai multe oase care alcătuiesc articulația gleznei suferă o ruptură. Articulația gleznei este formată din tibie, fibula și talus. Tibia este osul mare din partea inferioară a piciorului. Fibula este un os mai mic și mai subțire localizat la nivelul piciorului inferior. Capetele inferioare ale fibulei și tibiei se unesc și împreună formează un arc care se așează deasupra talusului. 

fractura de glezna

Cat durează recuperarea după fractura de gleznă? 

Vindecarea fracturii de gleznă depinde, în general, de tipul, locația și clasificarea fracturii. Dacă fractura de gleznă nu necesită intervenție chirurgicală, aceasta este adesea imobilizată cu un ghips, iar pacienții sunt de obicei sfătuiți să nu pună nicio greutate pe gleznă timp de aproximativ 6 săptămâni. Apoi se recomandă utilizarea cârjelor sau a unui premergător în timpul deplasării. De asemenea, timpul de recuperare variază pentru fiecare pacient, dar majoritatea pacienților pot reveni la toate activitățile normale în decurs de 3 până la 4 luni. 

Dacă fractura este severă și necesită o intervenție chirurgicală, reabilitarea după operația de fractură a gleznei este adesea un proces lent și precaut. După intervenție chirurgicală, glezna este pusă în ghips timp de aproximativ 6 săptămâni, însă este posibil ca pacientul să nu poată suporta greutatea pe gleznă timp de până la 12 săptămâni. Recuperarea completă după operația de fractură a gleznei poate dura până la 6 luni. 

De asemenea, pacientul se poate întoarce la locul de muncă în primele câteva săptămâni dacă acesta presupune munca de birou, pentru sarcini mai active, poate dura cel puțin 2 luni. 

Precauții după fractura de gleznă 

Pentru ca recuperarea să fie cat mai rapidă și fără complicații, este recomandată respectarea următoarelor indicații: 

  • Aplicați gheață pentru a reduce durerea și umflarea. 
  • Păstrați piciorul deasupra nivelului inimii, mai ales în timpul odihnei în primele 2 săptămâni. 
  • Administrați antiinflamatoarele nesteroidiene potrivit prescripției medicale. 
  • Utilizați cârje cel puțin 6-12 săptămâni în timpul deplasării. 
  • Nu deteriorați ghipsul. 
  • Nu scufundați piciorul în cadă sau piscină până când ghipsul nu este înlăturat. 
  • Începeți terapia fizică imediat după înlăturarea ghipsului. 
  • Condusul nu este permisă decât după vindecarea completă a gleznei și recăpătarea forței.  

 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari