Artroscopia cotului este o procedură utilizată pentru a diagnostica și trata problemele din interiorul articulației cotului. Aceasta poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea mobilității în cazul afecțiunilor precum, artroza, leziuni sportive, fracturi și infecții.
Ce este artroscopia cotului?
Artroscopia cotului este o procedură chirurgicală care permite specialistului chirurg să vizualizeze interiorul articulației folosind tăieturi mici și instrumente chirurgicale în miniatură. Cotul este articulația care leagă osul brațului superior și oasele antebrațului. Deoarece tăieturile efectuate în cazul artroscopiei cotului sunt mai mici și perturbă mai puțin țesuturile moi decât intervenția chirurgicală deschisă convențională, durerea, umflarea și rigiditatea sunt reduse, iar recuperarea este adesea mai rapidă cu acest tip de intervenție chirurgicală.
Când este indicată artroscopia cotului?
Medicul curant poate indica artroscopia cotului dacă pacientul prezintă o afecțiune dureroasă care nu răspunde la tratamentul nechirurgical.
Cele mai multe probleme ale cotului se datorează:
- Leziunilor
- Efectuării mișcărilor repetate și excesive cu mâinile
- Condițiilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă
- Uzurii cauzate de vârstă
Acest tip de intervenție minim invazivă poate fi utilizată pentru diagnosticarea și tratarea diferitelor condiții ale articulației cotului, precum:
- Epicondilita laterală
- Artroza cotului
- Osteocondrita disecantă
- Fracturi
- Epicondilita medială
- Sindromul de tunel cubital
- Bursita olecraniană
Cum se realizează procedura?
Procedura se efectuează de obicei sub anestezie generală, dar uneori se poate efectua și sub anestezie locală prin injectarea anestezicului și a altor analgezice în apropierea nervilor majori ai brațului.
Chirurgul realizează de obicei aproximativ două până la patru incizii mici, de aproximativ o jumătate de centimetru lungime, în jurul articulației și va introduce un artroscop prevăzut cu o cameră și o lumină în capăt, printr-una dintre tăieturi, astfel încât să poată examina articulația. Acesta va introduce instrumente chirurgicale prin celelalte tăieturi dacă trebuie să trateze orice probleme ale țesuturilor moi sau ale oaselor.
Întreaga intervenție durează aproximativ 30 de minute.
Riscuri și complicații
Potențialele riscuri și complicații ale artroscopiei cotului includ:
- Infecţie
- Sângerare excesivă
- Cheaguri de sânge
- Deteriorarea vaselor de sânge sau a nervilor din jurul articulației