Factori de risc ai artrozei de genunchi pot fi leziunile anterioare, greutatea corporală excesivă, predispoziția genetică, etc. Artroza este o afecțiune degenerativă a țesutului osos. Aceasta se formează ca urmare a uzurii cartilajului articular de la capetele oaselor, având o formă de dezvoltare lentă.
Ce este artroza de genunchi?
Artroza de genunchi este o afecțiune întâlnită atât la populația în vârstă cât și la cea tânără. Această afecțiune se întâmplă atunci când capetele oaselor vin în contact direct, rezultând în frecare os pe os.
Potrivit studiilor, artroza genunchiului se numără printre cele mai frecvente zece bolii din lume.
Care sunt simptomele artrozei de genunchi?
Cele mai frecvente simptome ale acestui tip de artroză includ:
- Dureri la nivelul articulației genunchiului
- Rigiditate sau amplitudine redusă de mișcare
- Umflare
- Decolorarea pielii
- Sensibilitate la atingere în jurul genunchiului
- Senzație de căldură
Factori de risc ai artrozei de genunchi
Printre factorii de risc ai artrozei de genunchi se pot număra:
Vârsta
Probabilitatea de a dezvolta artrită la genunchi crește odată cu vârsta. În timp, cartilajul genunchilor devine mai slab și mai puțin flexibil, făcându-l mai predispus la subțiere și deteriorare. Incidența acestei afecțiuni este de 15-16% la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 54 de ani și de 36-40% la persoanele cu vârstă cuprinsă între 70 și 74 de ani.
Obezitatea
Articulațiile genunchilor sunt cele care suportă greutatea corporală, iar o persoană care prezintă greutate în exces are de două ori mai multe șanse de a dezvolta artroza la genunchi. În plus, obezitatea este asociată cu inflamație sistemică de grad scăzut, care poate contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni.
Traumatism articular anterior
O fractura, o leziune gravă sau o intervenție chirurgicală pot provoca leziuni ale articulației genunchiului, care în cele din urmă duce la formarea artrozei.
Factorul genetic
Deși amploarea exactă a factorilor genetici nu este cunoscută, experții estimează că între 40% și 65% din cazurile de artroza a genunchiului pot fi influențate de genetică și pot fi moștenite.
Alte afectiuni
Guta sau artrită septică, precum și tulburările metabolice, alinierea incorectă a oaselor și afecțiunile congenitale pot crește riscul de apariție a artrozei genunchiului.
Stresul articular și leziuni cronice
Persoane ale căror activități sau locuri de muncă obișnuite necesită să petreacă mult timp în picioare, ridicarea greutăților sau statul ghemuit pot suferi microleziuni articulare. În timp, aceste leziuni pot duce la dezvoltarea bolii. De asemenea, persoanele care participă la sporturi de mare impact, cum ar fi baschetul sau tenisul, pot fi mai predispuși la dezvoltarea artrozei.
Tonusul muscular slab
Când mușchii ischiogambieri și cvadriceps sunt slabi, se exercită mai mult stres pe cartilajul genunchiului și pe osul subiacent.