Autogrefa de tendon semitendinos și gracilis este un tip de grefa alcătuită din două tendoane, prelevată de la pacientul în cauză. Acesta este adesea utilizată în cazul rupturilor ligamentare de la nivelul genunchiului, fiind utilizată cu scopul de a restabili funcția articulației.
Ce este autogrefa de tendon semitendinos și gracilis?
Autogrefa de tendon semitendinos și gracilis este alcătuită din două tendoane, semitendinos și gracilis, fiind prelevate din zona din spatele genunchiului pacientului. Aceste două tendoane sunt, de obicei, combinate pentru a crea un diametru mai mare al grefei sau pentru a crește lungimea acesteia.
Pregătirea grefei
După ce tendoanele au fost prelevate cu ajutorul unei mici incizii în zona din spatele genunchiului, începe pregătirea acestora, iar primul pas constă în curățate fiecărui tendon în parte de excesul de țesut muscular. Ulterior acestea sunt tăiate la o lungime egală, de aproximativ 27 de cm și sunt orientate paralel, fiind mai apoi tubularizate prin înfășurarea capătului proximal al fiecărui tendon în jurul capătului distal al celuilalt. Astfel, aceasta formează o singură unitate de tendon care va fi utilizată pentru asamblarea grefei.
Cum se efectuează transplantul?
Înainte de a începe procedura, pacientului i se va administra anestezie totală sau spinală. Apoi, pentru a efectua transplantul de grefă, chirurgul ortoped va accesa ligamentul biologic rupt prin intermediul artroscopiei, iar acesta va fi îndepărtat și vor fi forate găuri în tibie și femur pentru a plasa grefa. Aceste găuri sunt plasate astfel încât grefa să se desfășoare între tibie și femur în aceeași direcție cu ligamentul original.
Grefa este apoi trasă în poziție prin găuri. Se folosesc șuruburi sau dispozitive speciale de suspensie pentru a fixa grefa în poziția dorită.
În final, inciziile de la nivelul pielii sunt închise și este aplicat un bandaj steril.
Riscuri și complicații
Ca și în cazul tuturor procedurilor chirurgicale majore, pot apărea complicații. Unele dintre cele mai frecvente complicații în urma reconstrucției cu autogrefă de tendon semitendinos și gracilis pot fi:
- Reacții alergice la anestezie
- Sângerare
- Tromboflebita
- Infecţie la locul de prelevare a grefei sau la nivelul genunchiului
- Ruptura grefei