Artroza genunchiului cunoscută și sub numele de gonartroză este definită cel mai frecvent ca modificări care implică afectarea cartilajului articular, formarea anormală a osului, modificări reactive ale membranei sinoviale și lichidului sinovial patologic (Kwiatkowski, 2004).
- Anatomia genunchiului
- Ce este gonartroza?
- Cauzele gonartrozei
- Simptomele artrozei de genunchi
- Diagnosticul artrozei genunchiului
- Metode de tratament
Anatomia genunchiului
Genunchiul este una dintre cele mai mari și complexe articulații ale corpului. Acesta unește osul coapsei (femurul) de tibie. Fibula și patela sunt oase care se găsesc în alcătuirea genunchiului. În afara de oase, mai găsim și tendoane, cartilaj, ligamente și alte țesuturi.
Articulația genunchiului ne permite să extindem și să îndoim genunchiul cu mișcări minime. Cartilajul articular este un material alunecos, care acoperă suprafețele oaselor unde se întâlnesc. Cartilajul articular al genunchiului îndeplinește două funcții:
a) permite oaselor să alunece unele peste altele pe măsură ce genunchiul se îndoaie și se îndreaptă;
b) acționează ca un amortizor de șoc;
Ce este gonartroza?
Gonartroza este o afecțiune întâlnită atât la populația în vârstă cât și la cea tânără. Termenul de gonartroză vine din greacă și înseamnă deteriorarea cartilajului articular de la nivelul genunchiului, ca urmare a uzurii. Când se întâmplă acest lucru, capetele oaselor vin în contact direct, rezultând în frecare os pe os.
Gonartroza se numără printre cele mai frecvente zece bolii din lume (Kiselev 2008). Incidența acesteia este de 15-16% la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 54 de ani și de 36-40 la persoanele cu vârstă cuprinsă între 70 și 74 de ani (Stöve 2018).
Cauzele gonartrozei
Printre cele mai frecvente cauze ale gonartrozei se numără uzură cauzată de vârstă. O dată cu cu vârstă abilitatea corpului de a repara daune minore scade în timp. Gonartroza poate apărea însă și la persoane mai tinere fie din cauza predispozițiilor genetice, fie ca urmare a suprasolicitării genunchiului.
Printre factorii de risc ai gonartrozei se numără:
- Obezitatea
- Factorii ereditari
- Genul- femeile au un risc mai mare de artroza decât bărbații
- Leziuni ale genunchilor
- Suprasolicitarea genunchilor
- Activități sportive precum fotbalul
- Comorbidități
Deși uzura cartilajului nu poate fi reversata, rata de progresia a acesteia poate fi încetinită, dacă pacientul adopta măsuri preventive cum ar fi slăbitul în cazul pacienților obezi.
Simptomele artrozei genunchiului
Gonartroza se poate manifesta în diferite feluri, durerea și rigiditatea fiind două dintre cele mai frecvente simptome. De menționat că în stadiile incipiente ale afecțiunii, pacienții pot acuza dureri minore când își mișcă genunchiul.
Atunci când se ajunge la fricțiunea oaselor, pacientul poate acuza durere, umflare, rigiditate mai ales dimineața, scăderea mobilității genunchiului, că urmare pacientul poate avea problema în a urca sau cobori scările, precum și un sunet de “scârțăit” care se aude când genunchiul se mișcă. Durerea crește în intensitate când pacientul este activ, și se poate ameliora în repus.
Diagnosticul gonartrozei
Artroza de genunchi poate fi diagnosticată în urma examinării clinice și a anamnezei care are ca scop obținerea de informații despre istoricul medical al pacientului.
De asemenea, medicul clinician poate recomanda și efectuarea de investigații imagistice precum RMN, CT sau radiografie.
Folosind scorul Kellgren-Lawrence gonartroza poate fi clasificată în cinci feluri:
- Grad 0– fără semne de artroză
- Grad 1– îngustare minoră a spațiului articular;
- Grad 2 – îngustarea minoră a spațiului articular și ușoare neregularități la nivelul suprafeței articulare;
- Grad 3 – îngustarea pronunțată a spațiului articular și neregularități substanțiale în suprafața articulară;
- Grad 4 – îngustarea pronunțată a spațiului articular și deformare/necroză (moartea celulelor osoase) în părțile articulare;

Metode de tratament
Tratamentul gonartrozei poate fi împărțit în tratament conservator și tratament chirurgical, în funcție de simptomatologie și de severitatea bolii. Principalul scop în cazul gonartrozei este acela de a ameliora durerile și de a îmbunătăți mobilitatea genunchiului.
Tratamentul conservator constă în recuperare fizică, analgezice și antiinflamatoare sau infiltrații. În ceea ce privește abordarea chirurgicală, aplicată în stadii avansate, aceasta poate cuprinde mai multe gesturi chirurgicale cum ar fi protezarea articulară sau osteotomii.
În cazul gonartrozei în stadii incipiente, uzura cartilajul poate fi reversibilă utilizând tehnici de refacere a cartilajului articular.