Epicondilita laterală, cunoscută și sub denumirea de cotul tenismenului, se întâmplă atunci când este efectuată o mișcare repetitivă, cum ar fi răsucirea sau balansarea brațului inferior. Stresul suplimentar asupra cotului dăunează tendonului care leagă mușchii antebrațului de cot. Majoritatea pacienților pot fi tratați cu câteva luni de tratament nechirurgical și odihnă, însă în cazurile severe medicul poate recomanda intervenția chirurgicală.
Ce este Epicondilita laterală?
Epicondilita laterală, este o afecțiune dureroasă a cotului cauzată de suprasolicitare, de aceea practicarea tenisului sau a altor sporturi cu rachetă poate provoca această afecțiune.
Cotul tenismenului implică degenerarea sau, în unele cazuri, microrleziunea tendoanelor care unesc mușchii antebrațului din exteriorul cotului. Mușchii și tendoanele antebrațului se lezează din cauza suprasolicitarii, ceea ce duce la durere și sensibilitate pe partea exterioară a cotului.
Cauze și factori de risc
Cauza apariției acestei afecțiuni este suprasolicitarea și încordarea musculară. Uneori, încordarea repetată a mușchilor antebrațului care sunt folosiți pentru a îndrepta și ridica mâna și încheietura mâinii declanșează simptomele. Acest lucru poate provoca o defalcare a fibrelor din tendonul care atașează mușchii antebrațului de umflătura osoasă din partea exterioară a cotului.
Factorii care pot crește riscul de apariție a cotului de tenis includ:
Vârsta: Cotul tenismenului afectează oameni de toate vârstele. Dar este cel mai frecvent la adulții cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani.
Locul de muncă: Persoanele care au locuri de muncă care implică mișcări repetate ale încheieturii mâinii și ale brațului sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune. Printre acestea se numără instalatorii, pictorii, dulgherii, măcelarii și bucătarii.
Anumite sporturi: Practicarea sporturilor cu rachetă crește riscul de apariție a epicondilitei laterale. Neavând o formă fizică bună sau folosirea unui echipament de slabă crește, de asemena, riscul.
Simptome
Principalul simptom al epicondilitei laterale este durerea și sensibilitatea la nivelul butonului osos din exteriorul cotului. Acest buton este locul în care tendoanele rănite se conectează la os.
Durerea poate radia și în partea superioară sau inferioară a brațului și este posibil ca pacientul să simtă durere când realizează diverse activități cu mâinile.
Durerea la poate fi cea mai intensă atunci când pacientul:
- Ridica ceva
- Prinde un obiect, cum ar fi o rachetă de tenis
- Deschide o ușă sau dă mâna
- Ridică mâna sau îndreaptă încheietura mâinii
Cum diagnosticăm epicondilita laterală?
Medicul va analiza simptomele și istoricul medical al pacientului și va verifica dacă există dureri în anumite părți ale brațului. Pacientului i se poate cere să miște brațul, cotul, încheietura mâinii și degetele în anumite moduri pentru a vedea dacă există disconfort.
De asemenea, medicul poate recomanda efectuarea unor teste imagistice cum ar fi: razele X sau RMN.
Tratamentul epicondilitei laterale
Aproximativ 80 până la 95% dintre pacienți au succes cu tratamentul nechirurgical. Acesta implică:
- Odihnă
- Antiinflamatoare nesteroidiene
- Terapie fizică
- Purtarea unei orteze
Dacă simptomele pacientului nu răspund după 6 până la 12 luni de tratamente nechirurgicale, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală.
Cele mai multe proceduri chirurgicale pentru cotul epicondilita laterală implică îndepărtarea tendonului afectat și reatașarea tendonului sănătos înapoi la os. Aceasta intervenție poate fi efectuată atâta printr-o operație deschisă cât și prin artroscopie.