Tendinita ahileană apare cel mai frecvent la alergătorii care au crescut brusc intensitatea sau durata alergărilor. De asemenea, este obișnuită la persoanele de vârstă mijlocie care fac activități sportive, precum tenis sau baschet.
Ce este tendinita ahileană?
Tendinita ahileană apare atunci când tendonul care conectează partea din spate a piciorului cu călcâiul devine umflat și dureros aproape de partea inferioară a piciorului. Acest tendon se numește tendonul lui Ahile și permite împingerea piciorului în jos și facilitează mersul, alergatul și săritul.
Cauze și factori de risc
Această afecțiune este adesea cauzată de suprautilizarea tendonului în timpul exercițiilor fizice sau de uzura treptată pe măsură ce pacientul înaintează în vârstă, dar poate fi cauzată și de artroză, în special în rândul adulților de vârstă mijlocie.
Alte cauze comune pot include:
- Efectuarea exercițiilor fără încălzire
- Încordarea mușchilor gambei în timpul mișcărilor repetate
- Practicarea de sporturi, cum ar fi tenisul, care necesită opriri rapide și schimbări de direcție
- Alergatul pe distante prea lungi sau prea intens
- Creșterea bruscă a activității fizice fără a permite corpului să se adapteze
- Purtarea unor pantofi nepotriviți
- Purtarea tocurilor înalte zilnic sau pentru perioade lungi de timp
Simptome
În general, este afectată partea din spate a piciorului inferior deasupra călcâiului, iar printre simptome se pot număra următoarele:
- Dureri de călcâi și dureri de gleznă
- Rigiditate sau sensibilitate la nivelul tendonului
- Slăbiciunea picioarelor
- Umflare în jurul tendonului lui Ahile
Cum diagnosticăm tendinita ahileană?
Medicul va începe diagnosticarea prin efectuarea unui examen fizic pentru a analiza nivelul durerii, sensibilitatea și gama de mișcare, iar apoi poate recomanda realizarea unor teste imagistice, precum ecografie, raze X sau RMN.
Metode de tratament – tendinita ahileană
Tratamentul pentru tendinita ahileană diferă în funcție de gravitatea afecțiunii și de starea de sănătate a pacientului. Medicul curant poate recomanda mai întâi un tratament nechirurgical. Acesta include:
Metoda RICE:
- Odihnă
- Gheață
- Compresie
- Elevație
În plus, medicul ortoped poate indica:
- Modificare intensității activității fizice
- Purtare unor pantofi de susținere
- atela noaptea pentru a ajuta tendonul lui Ahile să rămână întins în timpul somnului
- Antiinflamatoare nesteroidiene
- Terapia fizică
Daca tratamentul conservator nu prezintă ameliorarea simptomelor, pacientul va avea nevoie de o intervenție chirurgicală, iar acesta se realizează, în general, prin debridare. Dacă cea mai mare parte a tendonului este sănătos, chirurgul îndepărtează doar partea deteriorată și coase împreună tendonul sănătos rămas. Dacă mai mult de jumătate din tendonul lui Ahile este afectat, atunci nu există suficientă parte sănătoasă pentru a funcționa si va fi nevoie de o grefă de tendon.