Encondromul este un tip de tumoră benignă care se dezvoltă în cartilajul hialin, care se regăsește în interiorul oaselor. Această tumoră cauzează rareori durere sau alte simptome, așadar majoritatea sunt diagnosticate întâmplător atunci când sunt efectuate radiografii pentru o altă vătămare sau afecțiune.
Ce este encondromul?
Encondromul este un tip de tumoră osoasă necanceroasă care apare la nivelul cartilajului. Cartilajul este țesutul conjunctiv din care se dezvoltă majoritatea oaselor. Cartilajul joacă un rol important în procesul de creștere. Există multe tipuri diferite de cartilaje în organism. Un encondrom afectează cel mai adesea cartilajul care căptușește interiorul oaselor și apare, în general, la nivelul oaselor mici ale mâinilor și picioarelor. De asemenea, poate afecta și alte oase, cum ar fi osul coapsei (femurul), osul brațului superior (humerus) sau unul dintre cele două oase ale piciorului inferior (tibia).
Encondromul – incidență
Acest tip de tumoră osoasă cel mai frecvent diagnosticată în copilărie până la vârsta adultă timpurie, cu o incidență maximă în cazul pacienților cu vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani.
De asemenea, encondromul este întâlnit de cele mai multe ori la nivelul oaselor mâinii sau a încheieturii mâinii, reprezentând aproximativ 5% din toate tumorile osoase și 17,5% din totalitatea tumorilor osoase benigne.
Simptome encondromului În cele mai multe cazuri, encondromul nu este dureros și nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, dacă tumora apare la nivelul oaselor mâinii sau piciorului sau dacă există mai multe leziuni, osul se poate slăbi și se poate deforma. Acest lucru poate duce la fracturi patologice ale oaselor sau la mărirea degetelor afectate.
Cum diagnosticăm encondromul?
Aceasta tumoră osoasă benignă este diagnosticată de obicei întâmplător atunci când pacientul este supus unei radiografii de rutină pentru o altă leziune sau afecțiune. Dacă pacientul prezintă durere sau alte simptome, medicul va efectua un examen fizic pentru a localiza durerea și pentru a analiza gradul acesteia. Medicul curant poate solicita, de asemenea, realizarea testelor imagistice, cum ar fi razele X, RMN sau CT.
În cadrul razelor X encordoamele apar ca pete mici, întunecate în centrul oaselor. Acestea pot conține pete albe cu modele circulare, ceea ce înseamnă că tumora conține cartilaj.
CT-ul sau RMN-ul pot prezenta eroziune osoasă, inflamație și prezența maselor tumorale.
Tratamentul encondromului
Tratamentul specific pentru encondrom este determinat de către chirurgul ortoped pe baza vârstei, stării generale de sănătate și a istoricului medical al pacientului, precum și extinderea sau evoluția tumorii.
Tratamentul poate include:
· Chiuretajul tumorii, mai ales dacă osul afectat este slăbit sau apare o fractură, urmat de grefarea osoasă, o procedură chirurgicală în care osul sănătos este transplantat dintr-o altă parte a corpului pacientului în zona afectată.
· Fixarea osului cu șuruburi intramedulare după rezecția encondromului
Dacă nu există semne de slăbire a osului sau de creștere a tumorii, medicul poate indica doar monitorizarea tumorii prin efectuarea unor scanări repetate cu raze X.