Ce trebuie sa stii despre hernia de disc

Hernia de disc apare atunci când un fragment al nucleului discului vertebral  iese printr-o ruptură a inelului, în canalul spinal. Discul herniat poate afecta orice parte a coloanei vertebrale însă apare cel mai adesea în partea inferioară a spatelui. Hernia de disc lombară poate apăsă pe nervul sciatic și poate provoca dureri care radiază adesea pe un picior și în talpă.

Cum apare hernia de disc

Coloana vertebrală este formată din 24 de vertebre. Rolul acestora este de a proteja canalul spinal. În partea lombară avem 5 vertebre. Între vertebre avem discuri intervertebrale. 

Discurile intervertebrale absorb șocul atunci când mergi sau alergi. Sunt formate din două componente:

Inelul fibros. Acesta este inelul exterior dur, flexibil al discului.

Nucleul pulpos. Acesta este centrul moale, asemănător cu jeleul, al discului.

Hernia de disc apare atunci când nucleul împinge împotriva inelului său exterior. Această presiune asupra inelului exterior poate provoca dureri de spate.

Care sunt cauzele herniei de disc?

Există mai multe cauze ale herniei de disc. Cauza cea mai frecventă este vârstă care duce la uzurii naturala a coloanei vertebrale. Acest proces se numește degenerarea discului.

La copii și persoanele tinere discurile au un conținut ridicat de apă. Pe măsură ce îmbătrânim, conținutul de apă din discuri scade, iar discurile devin rigide. Discurile încep să se micșoreze, iar spațiile dintre vertebre se îngustează.

Alti factori de risc cuprind:

  • Excesul de greutate 
  • Activități repetitive 
  • Stil de viață sedentar

Simptome hernia de disc

Simptomele variază foarte mult, în funcție de poziția herniei de disc și de dimensiunea herniei și de ce rădăcină nervoasă este afectată. Acestea sunt cele mai frecvente simptome ale bolii discului lombar:

  • Dureri de spate intermitente sau continue; 
  • Sciatică – durere care începe în apropierea spatelui sau feselor și se deplasează în jos pe picior până la gambe sau în picior;
  • Slăbiciune musculară la nivelul picioarelor;
  • Amorțeală la picior sau talpa;
  • Modificări urinare sau intestinale.

Diagnosticul herniei de disc

În majoritatea cazurilor, hernia de disc poate fi diagnosticată în urma anamnezei și a examinări fizice. Medicul mai poate recomanda și investigații imagistice precum RMN sau CT.

Cum tratăm hernia de disc

Tratamentul herniei de disc depinde de severitatea simptomelor. Acesta poate fi tratament medicamentos împreuna cu modificarea activității sau tratament chirurgical. O alta modalitate de ameliorare simptomatologia este terapia fizica. Intervenția chirurgicală este recomandată pacienților care după tratamentul conservator se confruntă cu: 

  • Durere slab controlată;
  • Amorțeală sau slăbiciune;
  • Dificultate de a sta în picioare sau de merge;
  • Pierderea controlului vezicii urinare sau intestinului.

Recuperare după operația herniei de disc

Timpul de recuperare pentru operația de hernie de disc lombară variază de la una până la patru săptămâni, în funcție de severitate și de starea generală de sănătate a pacientului.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari