Prevenția durerilor de umăr este posibilă prin urmarea unui stil de viață sănătos, a unei diete echilibrate, dar și a câtorva indicații medicale specifice. Durerile de umăr pot avea o mulțime de cauze și pot afecta pacienții de toate vârstele.
Ce sunt durerile de umăr?
Durerile de umăr reprezintă orice disconfort pe care pacientul îl simte în jurul articulației umărului. Umărul este o articulație complexă care permite mișcarea amplă a brațelor, iar gama largă de mișcare îl face mai expus riscului de rănire.
Durerea poate fi localizată într-o anumită zonă articulară, se poate răspândi în zonele din jurul articulației sau chiar în josul brațului. Adesea, afecțiunile degenerative și alte boli din organism pot genera durere care se deplasează de-a lungul nervilor până la umăr. De asemenea, durerea umărului poate fi de mai multe tipuri, ușoară până la severă și poate apărea brusc sau se poate accentua în timp.
Cele mai frecvente cauze ale durerilor de umăr
Cauzele acestui tip de durere pot fi diverse, însă printre acestea se numără:
- Bursita
- Tendinita calcică a umărului
- Ruptura coafei rotatorilor
- Instabilitatea umărului
- Sindromul de impingement al umărului
- Fractură
- Leziuni sportive
- Radiculopatia cervicală
- Artroza umărului
Prevenția durerilor de umăr
Prevenția durerilor de umăr este foarte importantă pentru o bună desfășurarea a activităților de zi cu zi și pentru ca pacienții să beneficieze de o îmbunătățire a calității vieții. Este indicată respectarea următoarelor indicații pentru a preveni orice formă de durere la nivelul umărului:
Adoptarea unei tehnici corecte
Adoptarea unei tehnici corecte, mai ales în efectuarea exercițiilor fizice este esențială pentru a evita stresul excesiv asupra articulației sau chiar pentru a preveni o eventuală leziune articulară.
Încălzirea articulațiilor
Încălzirea și stretchingul sunt extrem de importante pentru a reduce riscul de leziuni musculare și articulare. Încălzirea nu numai că va ajuta la evitarea rănilor, ci va îmbunătăți și performanța.