Factori de risc ai fracturii de șold

Există o serie de factori de risc ai fracturii de șold, care pot include printre altele și vârsta înaintată sau stilul de viață al pacientului. Fractura de șold este o afecțiune dureroasă care este cauzată de obicei de un impact puternic asupra șoldului. 

Ce este fractura de șold? 

Fractura de șold este o ruptură în sfertul superior al coapsei, care se mai numește și femur. Aceasta poate să apară din multe motive și în multe feluri. Căderile, în special cele pe partea laterală a corpului, sunt printre cele mai frecvente cauze. Gravitatea fracturilor de șold poate să difere, însă cele mai multe sunt tratate chirurgical. 

fractura

Tipuri de fracturi de șold 

Cele mai frecvente tipuri de fracturi de șold sunt: 

Fractura colului femural: O fractură a colului femural are loc la aproximativ 2-5 centimetri de articulația șoldului. Aceste fracturi sunt frecvente în rândul adulților în vârstă și pot fi legate de osteoporoză. Acest tip de fractură poate provoca o complicație deoarece ruptura întrerupe, de obicei, alimentarea cu sânge a capului femurului care formează articulația șoldului. 

Fractură de șold intertrohanterică: O fractură de șold intertrohanterică are loc la 7 până la 10 centimetri de articulația șoldului. Acest tip de fractură nu întrerupe alimentarea cu sânge a osului și poate fi mai ușor de reparat. 

Fractură intracapsulară: Această fractură afectează capul femural și alveola șoldului. De asemenea, poate provoca ruperea vaselor de sânge de la nivelul capului femural. 

Factori de risc ai fracturii de șold  

Fracturile de șold sunt reprezintă afecțiuni frecvente ale șoldului, iar factorii de risc includ: 

Vârsta  

Fracturile de șold sunt mai frecvente la persoanele de peste 65 de ani. Odată cu vârsta, oasele se descompun, slăbesc și devin mai fragile. Persoanele în vârstă sunt mai predispuse să aibă probleme cu mișcarea și echilibrul, ceea ce poate duce la cădere și automat la o fractură. 

Sexul 

Aproape 75% dintre fracturile de șold apar femeilor în vârstă. Femeile pierd masa osoasa dupa menopauză, iar oasele slăbite au mai multe șanse să se rupă. 

Stilul de viață  

Pacienții care duc un stil de viață sedentar au mai multe șanse să sufere o fractură de șold. De asemenea, consumul excesiv de alcool poate, de asemenea, duce la slăbirea oaselor și crește riscul de fractură. 

Alte tratamente medicamentoase  

Unele medicamente cresc riscul de cădere. Medicamentele care provoacă somnolență sau scăderea tensiunii arteriale pot determina pierderea echilibrului.  

Osteoporoza  

Această boală face ca oasele să devină slabe și poroase, crescând riscul de fractură. Femeile au de patru ori mai multe șanse de a avea osteoporoza decât bărbații. 

Starea generală de sănătate 

Pacienții care au un deficit de vitamina D, calciu și alți nutrienți au un risc mai mare de fractură, iar unele condiții de sănătate, cum ar fi demența și boala Parkinson, cresc de asemenea riscul unei căderi. 

 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari