Tumora osoasă cu celule gigantice este o formațiune necanceroasă care apare frecvent la capetele oaselor lungi ale corpului. Cel mai adesea, se dezvoltă la capătul inferior al femurului sau la capătul superior al tibiei, aproape de articulația genunchiului.
Ce este tumora osoasă cu celule gigantice?
Tumora osoasă cu celule gigantice , cunoscută și sub denumirea de osteoclastom, este una dintre cele mai frecvente tumori benigne osoase, care apare, cu precădere, la adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, având o rată mare de recurență. Deși tumorile cu celule gigantice nu sunt canceroase, ele sunt agresive și pot distruge osul din jur, cel mai frecvent sunt localizate în metafiza sau la epifiza femurului sau a tibiei și sunt, în general, întâlnite în cazul femeilor
Acest tip de tumori reprezintă 4-10% din toate tumorile osoase primare și 15-20% din toate tumorile osoase benigne.
Potrivit studiilor, 10% din tumorile osoase cu celule gigantice pot metastaza la nivelul plămânilor, manifestând o agresivitate ridicată.
Cauze și factori de risc
Cauza exactă a tumorilor cu celule gigantice nu este cunoscută. Tumorile apar spontan, nefiind cauzate de traume, factori de mediu, stilul de viață sau factori genetici. În unele cazuri, acestea pot să apară ca urmare a bolii Paget. Aceasta este o afecțiune osoasă cu o evoluție îndelungată (cronică), care determină creșterea necontrolată și deformarea oaselor.
De asemenea, se crede că hiperparatiroidismul poate reprezenta un factor de risc în dezvoltarea tumorilor cu celule gigantice.
Simptome
Simptomele pot fi diferite pentru fiecare pacient în parte și pot include:
- Umflătură
- Fractură
- Acumularea de lichid în articulația cea mai apropiată de osul afectat
- Mișcare limitată în cea mai apropiată articulație
- Durere la nivelul celei mai apropiate articulații
Cum se diagnostichează tumora osoasă cu celule gigantice?
În primul rând, medicul va evalua simptomele și va efectua un examen fizic în cadrul căruia va inspecta și va palpa zona afectată pentru a identifica umflătura, sensibilitatea si gradul de durere.
Pacientul poate fi supus, apoi, unor investigații imagistice precum razele X, CT sau RMN pentru a confirma diagnosticul, pentru a observa eventualele efecte asupra țesuturilor înconjurătoare și pentru a vedea dacă tumora a metastazat la nivelul plămânilor.
În plus, medicul curant poate recomanda efectuarea unei biopsii pentru a analiza natura tumorii.
Tratamentul tumorii osoase cu celule gigantice
Scopul tratamentului unei tumori cu celule gigantice este de a elimina tumora și de a preveni deteriorarea oaselor. Tratamentul preferat în acest caz este rezecția tumorală cu aplicarea ulterioară a unei grefe osoase pentru a stabiliza structura osoasă afectată.
Tumorile care nu pot fi îndepărtate prin intervenție chirurgicală pot fi adesea controlate și uneori distruse cu ajutorul radioterapiei.