Recuperarea după fractura de femur

Recuperarea după fractura de femur este întotdeauna necesară după tratamentul inițial, pentru a restabili gama de mișcare și mobilitatea completă a membrului afectat și pentru a ajuta pacientul să revină în totalitate la activitățile obișnuite. Fără o reabilitare adecvată, complicațiile precum durerea cronică, inflamația și slăbiciunea pot cauza dificultăți la mers și în desfășurare a activităților fizice.

Ce este fractura de femur?

Fractura de femur este caracterizată printr-o fisură sau ruptură a osului coapsei. Femurul este cel mai lung, cel mai mare, cel mai greu și cel mai puternic os din corp, făcând posibil, atât statul în picioare, cât și mersul. Datorită rezistenței și dimensiunii femurului, fracturile de femur tind să apară numai atunci când osul coapsei este supus unei forțe semnificative.

recuperarea dupa fractura de femur

Recuperarea după fractura de femur

Recuperarea după fractura de femur depinde de câteva aspecte importante, precum, localizarea fracturii, gravitatea acesteia și metoda de tratament aleasă pentru a vindeca fractura.

Dacă pacientului i se permite punerea greutății pe picior în primele 48 de ore de la intervenția chirurgicală cu ajutorul cârjelor sau a unui premergător, acest lucru poate facilita o recuperare mai rapidă.  Reabilitarea timpurie este importantă, deoarece pacientul poate pierde mai mult de 50% din forța musculară a piciorului fracturat în prima săptămână de la operație.

În cazul unei fracturi severe, procesul de reabilitare este adesea unul lent și precaut. După operație, piciorul este pus în ghips timp de aproximativ 8 săptămâni și este posibil ca pacientul să nu poată pune greutate pe piciorul afectat timp de 6 până la 12 săptămâni. În acest caz, este indicată utilizarea cârjelor sau chiar a unui scaun cu rotile în timpul deplasării.

În general, recuperarea completă după o fractură de femur poate dura între 4 și 6 luni, dar poate dura mai mult dacă pacientul a suferit o fractură deschisă sau dacă osul a fost rupt în mai multe bucăți.

Reluarea activității

Reluarea activității se face treptat, în funcție de caracteristicile fiecărui pacient în parte. De cele mai multe ori, odată cu punerea greutății pe picior, pacientul poate începe să își reia treptat activitățile zilnice.

De asemenea, pacientul se poate întoarce la serviciu dacă acesta implică munca de birou,  după câteva zile. Revenirea fără restricții la locuri de muncă care necesită ridicare obiectelor grele sau statul în picioare pentru un timp îndelungat durează, de obicei, aproximativ 12 săptămâni.

Reluarea condusului este permisă la recomandarea medicului curant, dar, în general, nu mai devreme de 6 săptămânii de la intervenția chirurgicală.

Recomandări utile pentru recuperare rapidă fără complicații

  • Aplicați gheață de 3-4 ori pe zi în primele 1-2 săptămâni.
  • Administrați antiinflamatoarele nesteroidiene conform prescripției medicale.
  • Păstrați membrul afectat ridicat deasupra nivelului inimii în timpul odihnei.
  • Păstrați ghipsul uscat.
  • Nu introduceți în interiorul ghipsului niciun fel de obiect.
  • Nu tăiați sau deteriorați ghipsul.
  • Respectați cu strictețe protocolul de terapie fizică recomandat.
  • Evitați activitățile solicitante care pun presiune asupra membrului afectat.
  • La urcatul scărilor pășiți pe piciorul neoperat mai întâi, urmat de piciorul operat și apoi cârja.
  • La coborâtul scărilor sprijiniți mai întâi cârja, urmată de coborârea piciorului operat si apoi a celui neoperat.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari