Recuperarea după fractura de rotulă joacă un rol vital în restabilirea mobilității articulației genunchiului. Deoarece tratamentul pentru o fractură rotuliană poate necesita uneori menținerea piciorului imobilizat într-un ghips pentru o perioadă lungă de timp, genunchiul poate deveni rigid și mușchii coapsei pot deveni slăbiți. Așadar, reabilitarea se bazează atât pe respectarea indicațiilor medicale, cât și pe urmarea unui plan de terapie fizică.
Ce este rotula?
Rotula este cel mai mare os sesamoid din corp și se află în tendonul cvadricepsului, în fața articulației genunchiului. Osul provine din mai mulți centri de osificare care se dezvoltă de la vârsta de 3 până la 6 ani și care se unesc rapid. Acesta este un os gros, plat, triunghiular, cu vârful îndreptat în jos, având o margine medială și laterală, precum și baza sa care se află proximal.
Funcția principală a rotulei este în timpul extensiei genunchiului. Faptul că rotula se așează deasupra suprafeței anterioare a condililor femurali, crește unghiul la care tendonul cvadricepsului trage de axul tibiei. Rotula funcționează, de asemenea, pentru a permite o mișcare lină a genunchiului în flexie și extensie și pentru a proteja suprafața anterioară a articulației genunchiului.
Recuperare după fractura de rotulă
În funcție de vârsta și starea generală de sănătate a pacientului, recuperarea după fractura de rotulă poate dura aproximativ 3 până la 6 luni, iar în cazul leziunilor rotuliene foarte severe reabilitarea poate dura până la un an.
Reluarea activității
Pentru majoritatea pacienților este recomandată purtarea unei genunchiere sau orteze speciale după o fractură de rotulă sau după o intervenție chirurgicală. Aceasta ține piciorul drept și îl imobilizează în același timp menținând fractura stabilă.
În general, pacientul poate să experimenteze durere la nivelul genunchiului de la câteva zile la câteva săptămâni de la producerea fracturii.
Unii pacienți pot fi capabili să pună greutate pe picior de îndată ce durerea este suportabilă în timp ce poartă o orteză sau ghips, dar unele fracturi nu pot suporta greutatea timp de 6-8 săptămâni.
De asemenea, medicul ortoped poate recomanda utilizarea cârjelor pentru 2-6 săptămâni pentru a oferi susținere în timpul deplasării.
De asemenea, pacientul poate relua condusul după primele 6-12 săptămâni, și se poate întoarce la locul de muncă după 2-4 luni de la producerea fracturii în funcție de caracteristicile acestuia. Dacă locul de muncă nu presupune efort fizic este posibilă reîntoarcerea într-o perioadă mai scurtă de timp.
Recomandări utile pentru recuperare rapidă și fără complicații
- Administrați antiinflamatoarele nesteroidiene conform recomandărilor medicului
- Puneți comprese cu gheață pe genunchi regulat în primele câteva zile câte 10 minute la interval de 3-4 ore.
- Păstrați bandajele curate și uscate în primele zile după intervenție.
- Ridicați piciorul peste nivelul inimii atunci când stați așezat sau în timpul odihnei, plasând o pernă sub gleznă, niciodată sub genunchi.
- Evitați perioadele lungi de stat în șezut fără elevația piciorului și călătoriile pe distanțe lungi în primele 2 săptămâni.
- Nu depășiți 90° de flexie a genunchiului (picior vertical pe coapsă) timp de 4 până la 6 săptămâni.
- Purtați orteza 24 de ore pe zi timp de 3 până la 6 săptămâni (înlăturați-l doar la duș).