Fractura de rotulă

Fractura de rotulă reprezintă o leziune a osului care acoperă articulația genunchiului, fiind de obicei cauzată de un eveniment traumatic, cum ar fi o cădere sau o lovitură puternică. O fractură de rotulă poate fi simplă sau complexă, iar metodele de tratament pot varia în funcție de gravitatea acesteia.  

Ce este rotula? 

Rotula este cel mai mare os sesamoid din corpul uman și este situat anterior de articulația genunchiului în tendonul mușchiului cvadriceps femural, oferind un punct de atașare atât pentru tendonul cvadriceps, cât și pentru ligamentul patelar. 

fractura de rotula

Ce este fractura de rotulă? 

Fractura de rotulă reprezintă aproximativ 1% din toate leziunile scheletice. Rotula se poate fractura în multe feluri: parțial sau complet, în două sau în multe bucăți. Uneori, atunci când rotula este fracturată, ligamentele sau tendoanele atașate pot, de asemenea, să prezinte leziuni. 

Un studiu din 2016 a constatat că incidența fracturii rotulei este de 13,1/100.000 pe an, cu o incidență în creștere odată cu vârsta. În cazul femeilor au fost observate 56% dintre fracturile rotulei, iar în cazul bărbaților 44%. Un alt studiu a constatat, de asemenea, că femeile mai în vârstă (>65 de ani) au prezentat un procent mai mare de fracturi de rotulă (64%) în comparație cu bărbații. Cele mai multe fracturi au fost cauzate de traumatisme cu energie redusă, cu 70% din cauza căderilor simple, mai ales în lunile de iarnă. 

Cauze și factori de risc 

Fracturile rotulei sunt leziuni asociate adesea cu o lovitură la genunchi. Cauzele comune includ: 

  • Cădere direct pe genunchi, în special pe o suprafață tare 
  • Lovituri directe asupra genunchiului  
  • Accidente de mașină în care genunchiul lovește tabloul de bord 
  • Contracții bruște ale mușchiului cvadriceps care fac ca tendonul să tragă de rotulă, producând astfel o fractură 

Tipuri de fractură a rotulei 

Tipul fracturii rotulei depinde de mecanismul și severitatea leziunii. 

Fractură stabilă 

Acest tip de fractură este nedeplasată. Bucățile de os pot rămâne în contact unele cu altele sau pot fi separate doar cu un milimetru sau doi. Într-o fractură stabilă, oasele rămân de obicei pe loc în timpul vindecării. 

Fractură deplasată 

Într-o fractură deplasată, capetele rupte ale osului sunt separate și nu se aliniază corect. Suprafața normală a articulației poate fi, de asemenea, perturbată. Acest tip de fractură necesită adesea o intervenție chirurgicală pentru a pune la loc bucățile de os. 

Fractură mărunțită 

În acest tip de fractură, osul se sparge în trei sau mai multe bucăți. În funcție de tiparul specific al fracturii, o fractură mărunțită poate fi fie stabilă, fie instabilă. 

Fractură deschisă 

Într-o fractură deschisă, osul se rupe în așa fel încât fragmentele osoase ies prin piele sau formează o rană complexă care pătrunde până la os. O fractură deschisă implică adesea leziuni ale țesuturilor moi din jur și implică o durată mai îndelungată de timp pentru a se vindeca. 

Simptomele fracturii de rotulă 

Simptomele asociate acestei fracturi pot include: 

  • Durere severă în și în jurul rotulei 
  • Umflătură 
  • Durere la mișcarea genunchiului în ambele direcții 
  • Dificultate la extinderea piciorului sau la ridicarea piciorului drept 
  • Incapacitatea de a pune greutate pe piciorul afectat 
  • Un aspect deformat al genunchiului din cauza pieselor fracturate 
  • Sensibilitate la apăsarea rotulei 

Diagnosticarea fracturii de rotulă 

Pentru a oferi un diagnostic clar, inițial, medicul ortoped va evalua istoricul medical al pacientului și va efectua un examen fizic. În cadrul examenului fizci medicul specialist va examina genunchiul și va verifica acă există deformări care pot fi simțite prin piele. Astfel, medicul poate exercita o presiune ușoară pe rotula și poate îndoi sau îndrepta piciorul pentru a vedea dacă acele acțiuni provoacă sau măresc durerea sau dezvăluie o deformare. 

Ulterior, pentru a analiza tipul de fractură și enventualele leziuni asociate acesteia, medicul curant poate utiliza tehnicile de imagistică medicală, precum razele X sau RMN-ul. 

Tratamentul fracturii de rotulă 

Metodele de tratament abordate în cazul fracturii rotulei pot fi: 

Tratament nechirurgical 

Tratamentul nechirurgical este de obicei recomandat pentru fracturile rotuliene mai stabile sau pentru fracturile cu deplasare minimă (mai puțin de 2 până la 3 mm de deplasare și mai puțin de 1 până la 4 mm distanță de fractură)și poate include: 

  • Un ghips sau o atela pentru a ține piciorul pe loc în timp ce osul se vindecă 
  • Prevenirea sau reducerea greutății 
  • Antiinflamatoare nesteroidiene 
  • Kinetoterapie  

Tratament chirurgical 

Tratamentul chirurgical este de obicei recomandat pentru fracturile mai severe de rotulă.  

Medicul va folosi șuruburi, știfturi și fire pentru a fixa împreună bucățile mai mari de rotulă și va îndepărta fragmentele de os care sunt prea mici pentru a fi atașate.  

În cazul fracturilor foarte severe, poate fi necesară îndepărtarea unei părți sau a întregii rotule și repararea țesuturilor deteriorate.  

 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari