Prevenția durerilor de genunchi

Prevenția durerilor de genunchi este esențială, articulația genunchiului fiind o parte complexă a corpului formată din oase, cartilaj, ligamente și mușchi de susținere. Fie din cauza vârstei, a uzurii repetitive sau a unei traume, durerea de genunchi este experimentată adesea de către pacienți.

Ce reprezintă durerile de genunchi?

Durerea de genunchi este un simptom frecvent care afectează persoane de toate vârstele. Aceasta poate fi caracterizată ca o senzație neplăcută de disconfort care se poate manifesta diferit de la pacient la paceint. Unii pacienți pot experimenta durerea sub formă de furnicături sau înțepături, alții sub formă de arsuri sau senzații electrice.

În anumite circumstanțe, durerea de genunchi poate să devină delibitantă și poate chiar să aibă un efect negativ asupra modului în care pacientul își desfășoară activitățile de zi cu zi.

knee pain

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de genunchi

Durerea de genunchi poate fi adesea asociată cu uzura generală din activitățile zilnice, cu înaintarea în vârstă sau cu practicarea anumitor sporturi de impact care implică sărituri sau pivotări rapide, dar poate fi și o consecință a sedentarismului.

De asemenea, durerea la nivelul genunchilor poate să apară ca urmare a anumitor condiții medicale, inflamație, leziuni sau infecții.

Aceasta poate fi imediată (acute) sau de lungă durată (cronice) și poate fi cauzată de o multitudine de factori, printre care se numără:

Leziuni acute

Aceste leziuni apar brusc din cauza unui accident, a căderii sau a unei mișcări bruște care încordează articulația genunchiului. Exemplele includ rupturi de ligamente, rupturile de menisc, fracturi și luxații ale genunchiului.

Leziuni prin suprasolicitare

Mișcările repetitive sau solicitarea excesivă a articulației genunchiului pot duce la leziuni de suprasolicitare, cum ar fi tendinita patelară, sindromul benzii iliotibiale și bursita.

Condiții degenerative

Artroza, o afecțiune degenerativă a articulațiilor, este o cauză frecventă a durerii de genunchi, în special la persoanele în vârstă. Rezultă din uzura treptată a cartilajului care amortizează articulația.

Afecțiuni inflamatorii

Afecțiuni precum artroza reumatoidă și guta provoacă inflamație în articulația genunchiului, ceea ce duce la durere și rigiditate.

Infecții

În cazuri rare, infecțiile precum artroza septică pot provoca dureri de genunchi

Prevenția durerilor de genunchi

Prevenția durerilor de genunchi este un aspect important pentru menținearea sănătății genunchilor, dar și pentru asigurarea unei funcționalități optime a articulațiilor pentru un timp îndelungat. Pacienții pot să prevină apariția durerilor de genunchi, în primul rând, adoptarea unui stil de viață sănătos și prin respectarea următoarelor recomandări:

Exerciții fizice regulate

Articulațiile genunchilor suportă cea mai mare parte a greutății corpului și permit mișcări precum mersul și alergarea. Menținerea acestor zone inactive pentru prea mult timp foate face ca țesuturile care alcătuiesc și înconjoară această articulație să devenă rigide și slăbite.

Exerciții de întărire

Exercițiile regulate pot ajuta la întărirea mușchilor din jurul articulației genunchiului, pot ajuta la absorbția șocului și pot oferi un atât un sprijin mai bun articulației, cât și o mai bună stabilitate.

Păstrarea unei posturi corecte

Adoptarea unei posturi adecvate, fie în tipul exercițiilor fizice, fie doar în tipul mersului este esențială pentru a evita presiunea excesivă asupra genunchilor.

Gestionarea greutății

Menținerea unei greutăți sănătoase poate reduce semnificativ stresul asupra articulației genunchiului, dar și riscul de a dezvolta dureri ale articulațiilor genunchilor. În plus, grăsimea corporală suplimentară poate duce la apariția artrozei.

Încălțăminte adecvată

Purtarea pantofilor adecvați, cu suportul și amortizarea corespunzătoare, poate ajuta la prevenirea durerilor de genunchi, în special în timpul activităților cu impact puternic.

Încălzire și întindere

Încorporarea exercițiilor de încălzire și întindere înainte de practicarea activităților fizice poate ajuta la îmbunătățirea flexibilității și la prevenirea leziunilor la nivelul genunchilor.

Hidratare

Hidratarea facilitează lubrifierea articulațiilor și contribuie la reducerea inflamației. Dacă organismul nu are suficient lichid pentru a menține lubrifierea articulațiilor, articulațiile pot deveni mai dificil de mișcat, rezultând apariția durerii la nivelul articulației.

 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari