Leziunile compartimentului postero-lateral sunt leziuni traumatice ale genunchiului și sunt asociate cu instabilitatea laterală a genunchiului. Acestea apar, de obicei, concomitent cu o altă leziune ligamentară.
Ce este compartimentul postero-lateral?
Compartimentul postero-lateral este o zonă complexă de tendoane și ligamente în jurul exteriorului genunchiului. Acesta reprezintă un punct de interacțiune a mai multor structuri, precum ligamentul colateral fibular, ligamentul popliteofibular, tendonul popliteu, tendonul biceps femural, banda iliotibială, etc. În plus, compartimentul postero-lateral oferă genunchiului stabilitate în timpul rotației.
Ce reprezintă leziunile comparimentului postero-lateral?
Leziunile compartimentului postero-lateral rezultă de obicei din traumesevere, căderi sau leziuni sportive în care genunchiul este forțat într-o poziție hiperextinsă. Aceste leziuni sunt asociate în mod obișnuit cu alte leziuni ale ligamentelor din genunch, precum cele ale ligamentului încrucișat anterior sau poterior. Potrivit studiilor de specialitate, doar 28% dintre leziunile compatimentului postero-lateral apar izolat.
Cauzele leziunilor compartimentului postero-lateral
Printre cauzele comune care determină apariția leziunilor compartimentului postero-lateral se numără:
- Hiperextensia genunchiului
- Lovitură directă în partea antero-medială a genunchiului
- Accidente auto
- Căderi de pe suprafețe înalte
Care sunt simptomele?
În funcție de severitatea leziunii, pot fi prezente mai multe simptome diferite. Acestea includ:
- Durere semnificativă, umflături, vânătăi și întărire în genunchi și zonele înconjurătoare
- Poziția de plecare spre exterior a genunchiului afectat
- Dificultate la mers sau la urcatul scărilor
- Amorțeală sau furnicături în partea inferioară a piciorului
- Senzația de instabilitate
Cum diagnosticăm leziunile de compartiment postero-lateral?
O anamneză și o examinare fizică efectuate corespunzător, dar și evaluarea istoricului pacientului, îi vor permite medicului ortoped să ajungă la un diagnostic clar în majoritatea cazurilor.
Unul dintre primele teste efectuate ca parte a examinării compartimentului postero-lateral este testul rotației externe. În efectuarea acestui test, medicul specialist ridică degetul mare al pacientului în timp ce îi stabilizează coapsa, pentru a determina dacă există o creștere a hiperextensiei genunchiului afectat.
În acele cazuri în care este dificil să se determine dacă există o leziune postero-laterală a genunchiului, cum ar fi în cazul leziunii ligamentului încrucișat anterior, posterior sau în cazul altor leziuni ale ligamentelor, medicul poate apela la tehnicile de imagistică medicală, precum radiografiile sau scanările RMN ca adjuvant în evaluarea localizării și severității acesteia.
Metode de tratament – leziunile compartimentului postero-lateral
Tipul tratamentului unei astfel de leziuni depinde de leziunile concomitente, în special de leziuni încrucișate și meniscale, de gradul leziunii și de nivelul individual de activitate fizică.
Tratamentul non-chirurgical poate fi luat în considerare dacă structurile compartimentului postero-lateral nu sunt rupte în totalitate și nu prezintă semne de instabilitate la examenul clinic. Aceasta va implica:
- Repaus
- Elevație
- Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene
- Imobilizarea genunchiului
- Urmarea unui program de reabilitare
Dacă la examenul clinic există semne de instabilitate, compartimentul postero-lateral poate necesita reparații chirurgicale. Tratamentul chirurgical poate fi efectuat prin:
Reparație – aceasta implică reconectarea tendoanelor sau ligamentelor rupte și reatașarea lor de os.
Reconstrucție – aceasta presupune prelevarea unei grefe de la un alt tendon și utilizarea acesteia pentru a reconstrui țesuturile compartimentului postero-lateral deteriorate.