Leziunea Bankart este o leziune specifică a labrumului glenoid de la nivelul articulației umărului și reprezintă o complicație frecventă asociată luxației anterioare a umărului.
Ce este labrumul glenoid?
Umărul este cea mai mobilă articulație din corp. Capul osului brațului (humerusului) se sprijină într-o priză de mică adâncime numită glenoidă. Pentru a ajuta la adâncirea alveolei, marginea exterioară a glenoidei este înconjurată de un țesut dur și flexibil numit labrum. O leziune a labrumului poate duce la o leziune Bankart.
Cum apare leziunea Bankart?
Leziunea Bankart apare ca rezultat direct al luxației anterioare a capului humeral, prin care humerusul este comprimat împotriva labrumului. Există o detașare a labrumului anteroinferior de glenoida subiacentă, iar ruptura labrală se poate extinde mai mult superior sau posterior.
Cauzele leziunii Bankart
Cea mai frecventă cauză a unei leziuni Bankart este un eveniment traumatic de instabilitate anterioară, fie o deplasare parțială a capului humeral de pe glenoid (subluxație), fie o deplasare completă (luxație).
Leziuni traumatice care pot duce la apariția unei astfel de leziuni includ:
- Căzătura pe un braț întins
- Lovitură directă la umăr
- Tragere bruscă, precum în momentul ridicării unui obiect greu
- Practicarea sporturilor de impact
Simptome
Simptomele comune ale unei leziuni Bnakart pot reprezenta:
- Luxații recurente
- Dureri de umăr
- Instabilitatea umărului și slăbiciune
- Gamă limitată de mișcare
- Zgomote sau senzații neobișnuite în umăr
Diagnosticul leziunii Bankart
Medicul ortoped va începe diagnosticarea prin a analiza simptomele pacientului și istoricul medical al acestuia, iar apoi va efectua un examen fizic pentru a evalua gama de mișcare și instabilitatea umărului.
Ulterior medicul curant va apela la tehnicile de imagistică medicală, precum razele X pentru a exclude fracturile asociate și alte defecte osoase.
De asemenea, RMN-ul cu sau fără contrast este considertă investigația standard pentru leziunile țesuturilor moi, cum ar fi labrumul glenoid și leziunile capsuloligamentare, ajutând și la planificarea gestionării instabilității umărului.
Tratamentul leziunii Bankart
Potrivit studiilor, cei mai buni candidați pentru managementul non-chirurgical sunt pacienții de peste 30 de ani, fără instabilitate evidentă a umărului. Tratamentul non-chirurgical implică:
- Imobilizarea umărului
- Repaus
- Administrarea aniinflamatoarelor nesteroidiene
- Terapie fizică
În cazul în care o intervenție chirurgicaă este necesară aceasta este, de obicei, efectuată prin intermediul artroscopiei de umăr. Această procedure implică efectuarea unor incizii mici la nivelul umărului prin care chirurgul ortoped introduce artroscopul prevăzut cu o cameră și o lumină în capăt pentru a vizualiza interiorul articulației. De asemenea, vor fi utilizate și niște instrumente chirurgicale în miniatură cu ajutorul cărora medicul va repara leziunea.