Tipuri de grefe în ligamentoplastie

Există mai multe tipuri de grefe care pot fi utilizate în ligamentoplastie, iar alegerea depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta pacientului, nivelul de activitate fizică, greutatea și starea generală de sănătate. 

Ce este ligamentoplastia?

Ligamentoplastia este o procedură chirurgicală utilizată pentru a înlocui un ligament rupt cu o altă structură, numită grefă. Această procedură este comună în tratamentul leziunilor ligamentelor genunchiului, cum ar fi ruptura ligamentului încrucișat anterior (LIA).

Tipuri de grefa

Tipuri de grefe – Autogrefe

Autogrefele sunt obținute din propriul corp al pacientului. Cele mai comune autogrefe utilizate în ligamentoplastie sunt grefele de tendon rotulian, grefele de tendon semitendinos și gracilis și tendonul cvadricipital.

Grefa de tendon rotulian

Grefa de tendon rotulian, denumită și tehnica os-tendon-os (BTB), prin care se recoltează 1/3 din tendonul rotulian, împreuna cu inserțiile osoase de pe femur și tibie, care se fixeaza cu 2 șuruburi. Grefa din tendonul rotulian este recoltata printr-o incizie verticala de circa 3-4 cm la nivelul rotulei. Unul dintre avantajele acestei grefe este interfața os-ligament care este extrem de rezistentă, iar medicul trebuie să fixeze doar componentele osoase ale grefei în canale. Teoretic fibrele tendonului rotulian sunt intacte și suficient de stabile pentru începerea mobilizarii și încărcării.

Studiile arată că metoda este folosită la scară largă în prezent de foarte mulți ortopezi. Aceasta a dat rezultate chirurgicale excelente cu o rată de 90-95% succes în revenirea la activitățile sportive.

Grefele de tendon semitendinos și gracillis

Acestea sunt obținute din mușchii din partea din spate a coapsei. Aceste grefe sunt mai flexibile și mai puțin dureroase decât grefele de tendon rotulian. Recent tehnicile de fixare a acestui tip de grefă au evoluat atât de mult încat grefa poate fi fixată în canal cu un șurub care să imite perfect blocul osos care se găsește la grefa de tendon patelar. Șurubul este special conceput să nu afecteze grefa, ci doar să o fixeze.

Studiile au ajuns la concluzia ca cele doua grefe sunt similare și că amandoua au rezultate similare in ceea ce priveste stabilitatea genunchiului.

Tendonul cvadricipital

Tendonul cvadricipital este unul dintre tendoanele cele mai utilizate în procedurile de ligamentoplastie a ligamentului încrucișat anterior) al genunchiului. În cadrul acestei proceduri, în unele cazuri, chirurgul va îndepărta o parte din tendonul cvadricipital împreună cu o parte din osul rotulian (patela). Acest fragment de os și tendon va fi apoi atașat deasupra și sub LIA rupt, pentru a ajuta la susținerea și stabilizarea genunchiului.

De asemenea, există și metoda în care recoltarea grefei se face fără structura osoasă din cadrul osului rotulian.

Tipuri de grefe – Alogrefa

Acest tip de grefe este, de obicei, recoltat de la o altă persoană în viață sau de la persoane decedate care au decis să își doneze corpul. Alogrefa prezintă câteva avanteje precum faptul că nu există un risc de infectare, disconfort sau cicatrici la locul de recoltare. Acestă metodă poate prezenta o alegere bună pentru pacieții care suferă reconstrucții simultane a ligamentelor încrucișate anterior și posterior.

Totuși, pricipalul dezavantaj este posibilitatea infectării cu diferite bacterii care pot cauza pierderea grefei, sau chiar la infecții cu HIV sau hepatită.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari