Defectul condral al condilului femural apare atunci când cartilajul de la capătul femurului începe să se deterioreze și să se descompună. Această afecțiune poate duce la dureri de genunchi și poate crea senzația de zdrobire și măcinare.
Ce este defectul condral al condilului femural?
Defectul condral al condilului femural, cunoscut și sub denumirea de condromalacie a condilului femural, se referă la o zonă focală de afectare care implică atât cartilajul, cât și o bucată de os subiacent. Condiția poate apărea de la o leziune traumatică acută a genunchiului sau o tulburare de bază a osului.
Condilii femurali sunt localizați la capătul femurului (osul coapsei). Ca toate articulațiile, acestea sunt acoperite de cartilaj articular și funcționează ca un amortizor al șocului pentru genunchi. Acest lucru face ca osul coapsei și tibia să provoace frecare. Această frecare poate duce la durere, măcinare, prindere și scăderea funcției articulare.
Cauze
Condromalacia condilul femural este cauzată de o iritare a capătului femurului. Poate fi rezultatul uzurii simple a articulației genunchiului odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, afecțiunea se poate datora adesea unei leziuni acute, cum ar fi o cădere sau o accidentare pe termen lung din cauza activității sportive. Cauzele frecventepot include:
- Alinierea slabă a genunchiului din cauza unei afecțiuni congenitale sau a formei corpului
- Dezechilibru muscular între mușchii din interiorul coapsei (adductori) și din exteriorul coapsei (abductori)
- Slăbiciune musculară
- Stres repetat asupra articulațiilor genunchiului în cazul sporturi cu impact puternic, cum ar fi alergarea, schiul sau săriturile
- Lovitură directă sau o traumă la genunchi
- Greutatea excesivă poate provoca, de asemenea, un stres crescut asupra genunchilor
Simptome
Simptomele defectului condral al condilului femural pot implica:
- Umflarea cauzată de fragmentele de cartilaj liber
- Durere la mersul prelungit sau la urcarea scărilor
- Sentimentul de cădere a genunchiului atunci când se pune greutate pe el
- Fragmentele libere de cartilaj pot bloca articulația în timpul îndoirii, provocând blocarea genunchiului
- Pocnirea articulației în timpul mersului
Cum diagnosticăm defectul condral al condilului femural?
Pentru a diagnostica această condiție medicală, specialistul ortoped va analiza simptomele și va examina membrul afectat pentru a putea observa prezența modificărilor, a umflăturii sau a sensibilității la nivelul articulației genunchiului. În plus, pacientului i se pot recomanda și metode suplimentare de diagnostic, precum tehnicile imagistice: razele X, CT sau RMN.
Metode de tratament
Medicul poate indica urmarea unor metode conservatoare de tratament pentru pacienții cu simptome ușoare. Acestea includ:
- Gheață
- Odihnă
- Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene
- Terapie fizică
În cazurile grave, dacă pacientul prezintă simptome persistente, acestuia i se poate recomanda efectuarea unei intervenții chirurgicale.
O tehnică de tratare a defectelor de cartilaj izolate este tehnica microfracturilor. Această tehnică este potrivită pentru pacienții mai tineri până la vârsta mijlocie cu zone focale de pierdere a cartilajului (de obicei mai puțin de 2 centimetri pătrați) și unde cartilajul rămas este sănătos. În timpul unei microfracturi, realizată de obicei prin artroscopie, se fac găuri mici în os pentru a crea tuneluri către măduva osoasă subiacentă și celulele stem naturale. Prin aceste canale minuscule, celulele stem curg în această zonă a osului și acoperă zona în care se pierde cartilajul. În timp, aceste celule se pot dezvolta într-o nouă formă de cartilaj.
O altă tehnică, rezervată de obicei pentru zone mai mari de pierdere de cartilaj, este efectuarea unei proceduri de transplant prin prelevarea de mici dopuri de os și cartilaj din alte locații ale genunchiului și umplerea acestui defect.