Tehnica microfracturilor este o intervenție chirurgicală eficientă utilizată pentru a trata defectele condrale ale cartilajului articular al genunchiului. Aceasta este o metodă minim invazivă și poate avea un timp de recuperare semnificativ mai scurt decât în cazul unei intervenții chirurgicale clasice.
Ce este tehnica microfracturilor?
Tehnica microfracturilor presupune efectuarea unor mici foraje (găuri) la nivelul cartilajului genunchiului. Aceste găuri permit sângelui să formeze un cheag în zona afectată. În timp, acest cheag se transformă într-un țesut organizat numit fibrocartilaj care umple acea zonă, acest țesut funcționând similar cu cartilajul nativ pentru a restabili funcția articulațiilor și pentru a minimiza simptomele precum durerea și umflarea.
Când se recomandă tehnica microfracturilor?
Această metodă chirurgicală minim-invazivă poate fi recomandată de către medicul otroped în următoaele cazuri:
- Leziunile de carilaj sunt mai mici de 15 mm
- Vârsta pacientului nu depășeste 50 de ani
- Zone limitate de afectare a cartilajului
- Pacienți activi care nu pot participa la sportul sau activitatea dorită din cauza simptomelor
De multe ori, simptomele unui pacient cu defecte condrale, care are nevoie de o microfractură, imită simptomele unei rupturi de menisc sau de cartilaj. Acestea includ:
- Durere
- Blocarea genunchiului
- Umflarea
- Senzația de cedare a articulației
- Zgomotul sau senzația de ”trosnet” la mișcarea articulației
Cum se efectuează procedura?
Procedura se realizează prin intrmediul artroscopiei. Înainte de a începe intervenția chirurgicală propriu-zisă, zona deteriorată este curățată. Metoda preferată de anestezie este anestezia generală. Alte opțiuni includ anestezice spinale și epidurale, care au efect doar asupra membrelor inferioare.
Prin inciziile artoscopice sunt introduse niște instrumente medicale speciale cu ajutorul cărora medicul ortoped efectuează microfarcturile.
Numărul microfracturilor este diferit în funcție de gravitatea leziunii cartilajului, majoritatea persoanelor care prezintă o zonă afectată de 1 până la 2 centimetri necesită 5 până la 15 găuri mici de microfractură în os, acestea fiind plasate la distanță de 3-4 mm. Măduva osoasă iese prin aceste foraje și se formează un cheag de sânge pe suprafața osului, care devine o matrice pentru vindecarea cartilajului articular.
Tehinca microfracturilor este o metodă rapidă, de obicei durează între 30 și 90 de minute.
Riscuri și complicații
Riscurile asociate cu tehnica microfracturilor la genunchi sunt destul de scăzute, dar ca și în cazul oricărei intervenții chirurgicale, există potențiale complicații care pot apărea. Cele mai frecvente complicații asociate cu această procedură sunt
- Infecţie
- Leziuni ale nervilor
- Cheaguri de sânge
- Rigiditate
- Eșecul intervenției chirurgicale