Tendinita calcificantă de supraspinos se dezvoltă atunci când depozitele de calciu se acumulează în tendonul supraspinos. Aceste depozite pot deveni inflamate și pot provoca dureri.
Ce este tendinita calcificantă de supraspinos?
Tendinita calcificantă de supraspinos este o afecțiune care provoacă durere și inflamație la nivelul tendonului supraspinos, unul dintre cele patru tendoane din manșeta rotatorilor. Manșeta rotatorilor este un grup de mușchi și tendoane care ajută la stabilizarea articulației umărului și îi permit să se miște printr-o gamă largă de mișcări.
Acest tip de tendinită este cauzată de depozitele de calciu care se formează în tendonul supraspinos, iar depozitele de calciu pot provoca iritații localizate în tendon, ducând la inflamație și durere.
Cauze și factori de risc
Această condiție poate afecta persoane de toate vârstele, dar este cel mai frecvent la adulții cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani. De asemenea, este mai frecventă la femei decât la bărbați.
Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta tendinită calcificantă de supraspinos includ:
- Persoanele care participă la activități ce necesită mișcări repetitive deasupra capului, cum ar fi tenisul sau înotul
- Pacienții cu antecedente de leziuni la umăr
- Diabet
- Persoanele supraponderale sau obeze
Simptome
Principalul simptom al tendinitei calcificante de supraspinos este durerea severă, adesea în partea frontală sau laterală a umărului. Durerea apare foarte rapid în câteva ore sau zile și adesea fără niciun declanșator sau vătămare evidentă. Severitatea disconfortului determină pacientul să-și restrângă mișcările, care devin extrem de dureroase. Ca rezultat, această afecțiune poate imita un umăr înghețat cu o restricție severă a mișcării, dar debutul tendinitei calcifice tinde să fie mult mai rapid și, de asemenea, tinde să se stabilească foarte repede, spre deosebire de umărul înghețat.
Durerea se poate agrava cu activitatea, în special în cadrul activităților care implică ridicarea sau atingerea de deasupra capului.
Cum diagnosticăm tendinita calcificantă de supraspinos?
Diagnosticul se efectuează, de obicei, pe baza istoricului medical al pacientului si a unui examen fizic. Medicul va examina umărul pentru a identifica sursa durerii, a sensibilității și limitările de mișcare. Testele imagistice, cum ar fi raze X, ultrasunete sau scanări RMN, pot fi comandate pentru a confirma diagnosticul și pentru a exclude alte cauze ale durerii de umăr.
Metode de tratament
Tratamentul tendinitei calcificantă de supraspinos depinde de severitatea afecțiunii. Inițial, medicul poate recomanda urmarea unui tratament non-chirurgical, iar acestea pot include:
- Odihnă
- Gheață
- Terapie fizică
- Infiltrații intra-articulare
Dacă tratamentele nechirurgicale nu sunt eficiente, intervenția chirurgicală poate fi o opțiune, iar aceasta constă în lavajul artroscopic. Această intervenție chirurgicală minim invazivă implică utilizarea unei camere și a unor instrumente mici pentru a îndepărta depozitele de calciu de la nivelul tendonul supraspinos.