Osteomul osteoid este o tumoră necanceroasă care apare oasele lungi, precum oasele tibiei și ale coapsei. Acest tip de tumori pot dispărea de la sine. În funcție de dimensiunea și localizarea acestuia, tratamentul administrat poate fi atâta conservator, cat și chirurgical.
Ce este osteomul osteoid?
Osteomul osteoid este o tumoră osoasă benignă care se dezvoltă de obicei în oasele lungi ale corpului, cum ar fi femurul și tibia și poate provoca durere și disconfort, dar fără a se răspândi în alte părți ale corpul. Acestea pot afecta oameni de toate vârstele, dar apar mai frecvent la copii și adulții tineri.
Osteomul osteoid este de obicei de mici dimensiuni, mai puțin de 1,5 cm insă, provoacă de obicei formarea osului reactiv în jurul lor. De asemenea, produc un nou tip de material osos anormal numit os osteoid.
Cauze și factori de risc
Cauza exactă a apariției osteomului osteoid nu este cunoscută, dar se crede că următoarele aspecte pot reprezenta un factor de risc:
- Creșterea anormală a celulelor din corp (neoplazie)
- Inflamație în os
- Leziune a zonei în care apare tumora
Simptome
Un osteom osteoid provoacă o durere surdă, constantă, de intensitate moderată, dar care se poate agrava și deveni severă, mai ales noaptea. Durerea nu este de obicei legată de activitate. În funcție de localizarea tumorii, poate exista și umflare.
Cum diagnosticăm osteomul osteoid?
Diagnosticul poate implica, inițial, un examen fizic pentru ca medicul să evalueze simptomele, nivelul de sensibilitate sau durere și eventuala deformare osoasă. Ulterior, pacientul va fi supus și unor investigații imagistice, precum razele X sau CT sau RMN.
Tratamentul osteomului osteoid
Majoritatea osteoamelor osteoide vor dispărea de la sine în decurs de câțiva ani. Pentru unii pacienți, utilizarea regulată a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, care oferă ameliorarea durerii.
În cazul în care medicul recomandă efectuare unei intervenții chirurgicale sau dacă pacientul dorește acest lucru, pacientul poate fi supus chiuretajului. Acesta implică, răzuirea sau scoaterea întreagă a tumorii, în special miezul central. Medicul va avea mare grijă să se asigure că întreaga tumoră este îndepărtată, altfel, poate recidiva.
În general chiuretajul prezintă o rată de succes de 94%.