Luxația genunchiului este o leziune potențial devastatoare și debilitantă, cauzând durere și o gamă limitată de mișcare. Luxațiile genunchiului pot cuprinde, de asemenea, leziuni ligamentare, osoase și neurovasculare. În plus, diagnosticul și gestionarea întârziată a luxațiilor genunchiului crește riscul de artrofibroză pe termen lung și instabilitate articulară.
Ce este luxația genunchiului?
O luxație a genunchiului este reprezentată de o luxație a rotulei din șanțul său de la articulația genunchiului. Articulația genunchiului este alcătuită din trei oase: coapsa, tibia și rotula în mijloc. În mod normal, la îndoirea și îndreptarea piciorului, rotula alunecă în sus și în jos în interiorul unui șanț vertical între capătul inferior al coapsei și capătul superior al tibiei. O rețea de tendoane și ligamente asigură rotula în interiorul șanțului, flexându-se pe măsură ce se mișcă.
Când rotula se luxează, este forțată în afara șanțului trohlear și nu se mai poate mișca în sus și în jos. Acest lucru blochează genunchiul și trage ligamentele din loc, deseori lezându-le. Cel mai frecvent (93% din timp), rotula se deplasează pe partea laterală a șanțului.
Care sunt simptomele luxației genunchiului?
Simptomele comune ale unei luxații de genunchi implică:
- Flambarea genunchiului
- Durere intensă
- Umflare bruscă
- Vânătăi la genunchi
- Blocarea genunchiului
- Incapacitatea de a pune greutate pe membrul afectat
- Rotulă vizual deplasată
Luxația genunchiului – factori de risc
Există o serie de factori de risc ce pot determina apariția luxației genunchiului:
Traumă directă la nivelul genunchiului, fie prin ciocnirea cu o altă persoană sau cu un obiect.
Presiune excesivă din mișcare
Când pacientul se mișcă cu viteză mare într-o direcție și trebuie să schimbe rapid direcția cu piciorul plantat, articulația genunchiului susține o presiune mare. În cazurile în care presiunea este prea mare, rotula se poate luxa.
Musculatură slabă la nivelul picioarelor
Persoanele care au mușchii picioarelor slăbiți sau un dezechilibru în forța picioarelor pot exercita o presiune excesivă asupra articulației genunchiului, crescând riscul de luxație.
Sexul feminin
Potrivit studiilor femeile prezintă un risc mai mare de luxație a genunchiului decât bărbații. Se crede că acest risc se poate datora faptului că femeile au tendința de a avea șoldurile mai largi, ceea ce face ca oasele coapsei să se încline spre interior și să se alăture genunchiului într-un unghi mai mare.
Leziune anterioară
O luxație precedentă a genunchiului sau o altă leziune traumatică care a slăbit articulația poate crește probabilitatea de a suferi o nouă luxație.
Greutate excesiva
Pacienții care sunt supraponderali sau obezi sunt mai susceptibili la o luxație a genunchiului, iar o această poate apărea chiar și fără prezența unei leziuni traumatice sau a unei forțe în exces. În ceea ce este cunoscut sub numele de luxație a rotulei cu viteză redusă, genunchiul este copleșit de greutatea corpului, ducând la luxație.