Reconstrucția tendonului rotulian este realizată prin intermediul intervenției chirurgicale, tendonul rupt fiind îndepărtat și înlocuit ulterior cu o grefă de țesut recoltată fie dintr-un alt loc al corpului pacientului, fie de la un donator.
Ce este tendonul rotulian?
Tendonul rotulian conectează partea inferioară a rotulei cu partea superioară a tibiei și are un rol foarte important în stabilizarea rotulei în timpul activității fizice. Rotula este atașată de mușchii cvadriceps prin tendonul cvadricepsului. Lucrând împreună, mușchii cvadriceps, tendonul cvadriceps și tendonul rotulian permit extensia genunchiul, făcând posibil urcatul scărilor, mersul sau alergatul.
Când este recomandată reconstrucția tendonului rotulian?
Efectuarea unei intervenții chirurgicale de reconstrucție a tendonului rotulian poate fi indicată în cazul leziunilor cronice care cauzează deficite funcționale, inclusiv limitare a extensiei genunchiului sau durere în partea anterioară a genunchiului. De asemenea, chirurgia reconstructivă mai poate fi necesară și din cauza atrofiei cvadricepsului, a migrației rotulei, a calității slabe a țesutului și a rigidității genunchiului.
Cum se realizează reconstrucția tendonului rotulian?
Reconstrucția tendonului rotulian se efectuează sub anestezie generală cu pacientul așezat în decubit dorsal. Se realizează o incizie longitudinală pe linia mediană, iar acesta se extinde pentru a expune rotula, tendonul rotulian și tuberozitatea tibială. Toate cicatricile din resturile tendonului rotulian sunt îndepărtate. Apoi, rotula și tuberozitatea tibială sunt pregătite pentru așezarea și fixarea grefei prin formarea unor tuneluri la nivelul acestora.
Cele mai utilizate tipuri de grefe pentru această procedură sunt grefa os-tendon-os, grefa de tendon semitendinos și gracillis, grefa de ischiogambieri sau alogrefa. Alogrefa este un tip de grefă recoltată de la un donator, de obicei decedat, iar chirurgul poate opta pentru utilizarea unei astfel de grefe în cazul în care pacientul a mai suferit și alte intervenții chirurgicale concomitente pentru care i-au fost prelevate grefe de țesut propriu.
După ce grefa a fost recoltată, aceasta este curățată și secționată la dimensiunea corespunzătoare, urmând a fi introdusă prin tunelurile create și fixată prin suturi.
Riscuri și complicații – reconstrucția tendonului rotulian
Riscurile și complicațiile asociate acestei metode chirurgicale reconstructive pot implica:
- Infecție
- Eșuarea grefei
- Instabilitate a genunchiului
- Leziuni ale nervilor