Osteoblastomul

Osteoblastomul este un neoplasm benign care reprezintă aproximativ 1% din toate tumorile osoase primare. Apare de obicei la nivelul elementelor posterioare ale coloanei vertebrale și la nivelul sacrumului.

Ce este osteoblastomul?

Osteoblastomul este un tip de tumoră osoasă care atacă țesutul osos sănătos și creează un nou tip de țesut. Noul țesut format crește în jurul țesutului sănătos, dar este mai slab decât acesta, ceea ce face oasele mai predispuse la fracturi.

osteoblastom

Osteoblastomul poate crește oriunde, dar apare cel mai frecvent la nivelul coloanei vertebrale, mâinilor sau picioarelor.

Deși acest tip de tumoră este considerată una benignă, au existat cazuri foarte rare în care un osteoblastom s-a transformat într-o tumoră canceroasă.

Osteoblastomul – incidență

Potrivit statisticilor, osteoblastoamele reprezintă mai puțin de 1%  din toate tumorile osoase primare și 3% din toate tumorile osoase benigne, iar de obicei se dezvoltă în a doua până la a treia decadă de viață a pacienților. De asemenea, există o predilecție masculină recunoscută, bărbații fiind de aproximativ două ori mai frecvent afectați decât femeile.

Simptomele osteoblastomului

La nivelul mâinilor și picioarelor osteoblastomul poate provoca umflare sau durere. Durerea se agravează adesea în timpul nopții.

Atunci când se localizează în coloana vertebrală, simptomele osteoblastomului pot include:

  • Dureri de spate
  • Spasme musculare
  • Amorţeală
  • Scolioza
  • Slăbiciune

Cum diagnosticăm osteoblastomul?

 Diagnosticarea osteoblastomului poate fi, în multe cazuri, o provocare, deoarece acesta este foarte asemănătoare cu osteosarcomul și cu osteomul osteoid.

Diagnosticul este, în general, sugerat de localizarea tumorii, dimensiunea și aspectul acesteia pe radiografie, dar un diagnostic definitiv necesită de obicei efectuarea unei biopsii, o procedură în care o parte a tumorii este îndepărtată pentru a fi studiată ulterior în laborator.

Medicul specialist poate recomanda efectuare unei scanări CT, deoarece aceasta poate localiza tumora mai precis decât o radiografie simplă, acest lucru fiind util în planificarea chirurgicală.

În plus, RMN-ul poate dezvălui extinderea tumorii către rădăcinile nervoase din apropiere sau către alte țesuturi moi.

Tratamentul osteoblastomului

Tratamentul primar al pacienților cu osteoblastom este intervenția chirurgicală, fie rezecție în bloc, fie chiuretajul, în funcție de situația clinică, localizarea în os și suspiciunea de malignitate. Rezecția în bloc este tratamentul preferat atunci când este posibil, rezultând un risc mai scăzut de recidivă locală decât chiuretajul. Localizarea precisă intraoperatorie și îndepărtarea completă pot duce la rezultate clinice și radiologice satisfăcătoare și reprezintă cheia pentru prevenirea recurenței.

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari