Recuperarea după ruptura de coafă rotatorie este o etapă importantă și necesară a procesului de reabilitare pentru a facilita o vindecare corectă, eficientă și fără complicații a umărului. Procesul de recuperare presupune urmarea cu strictețe a indicațiilor medicale de către pacient și include recomandări cu privire la îngrijirea membrului după intervenția chirurgicală, reluarea activității și terapia fizică.
Ce este ruptura de coafă rotatorie?
Coafa rotatorie numită și manșetă este formată din patru mușchi: mușchiul supraspinos, mușchiul subscapular, mușchiul infraspinos și mușchiul rotund mic. Aceștia împreună cu tendoanele acoperă capul humeral și îl leagă de omoplat.
Ruptura de coafă rotatorie reprezintă ruptura unuia sau a mai multor tendoane ale manșetei rotatorilor, în cele mai multe cazuri, tendonul fiind rupt de os. În general, această afecțiune apare la nivelul tendonului supraspinos, dar pot fi afectate și alte părți ale coafei rotatorie.
Recuperarea după ruptura de coafă rotatorie
Recuperarea după ruptura de coafă rotatorie variază în funcție de gradul și severitatea acesteia, dar și de metoda chirurgicală utilizată. De obicei, este nevoie de 6 până la 8 săptămâni pentru ca tendonul să se vindece până la os. Timpul de recuperare completă variază în funcție de dimensiunea leziunii. Pentru leziunile de dimensiuni mici, timpul complet de recuperare este de aproximativ 4 luni, iar pentru cele de dimensiuni mai mari, 6 luni. În cazul rupturilor severe și masive, o recuperare completă poate dura între 6 și 12 luni.
În plus, pacientul trebuie să poarte o orteză pentru cel puțin 4-6 săptămâni după intervenția chirurgicală.
Reluarea activității
Reluarea activităților zilnice este posibilă treptat după primele 4-6 săptămâni de la intervenție, iar în funcție de evoluția vindecării, pacientul poate începe să renunțe la orteză pentru câteva ore pe zi, la recomandarea medicului ortoped, dar fără a face mișcări de apucare sau rotire externă în primele 6 săptămâni.
Pacienții care prezintă leziuni de dimensiuni mici sau un loc de muncă care nu necesită efort fizic își pot relua activitatea în decurs de 3 săptămâni, însă vor avea în continuare restricții privind ridicarea și utilizarea membrului. Pacienții cu locuri de muncă mai solicitate sau care presupun utilizarea repetitivă a brațului se pot întoarce după aproximativ 6 săptămâni. Dacă locul de muncă implică ridicarea membrului deasupra capului poate dura cel puțin 4-6 luni până la reluarea acestuia.
Reluarea condusului nu este posibilă până când pacientul încheie medicația pentru ameliorarea durerii, renunță la purtarea ortezei și poate mișca mâna cu ușurință fără a simți vreun disconfort.
Recomandări utile pentru recuperare rapidă și fără complicații
Pentru a avea parte de o recuperare eficientă, este recomandată respectarea următoarelor indicații:
- Nu ridicați brațul la mai mult de 70 de grade în primele 4 săptămâni după intervenție.
- Evitați apucarea obiectelor sau rotația internă și externă a brațului în primele 6 săptămâni.
- Plasați gheață pe umărul afectat de 3-5 ori pe zi la interval de 15 minute.
- Păstrați bandajul curat și uscat.
- Nu duceți membrul operat la spate.
- Evitați ridicarea, tragerea sau împingerea cu brațul afectat.
- Evitați ridicarea brațului deasupra capului.
- Nu ridicați obiecte mai grele de 5 kg în primele 6 săptămâni.
- Mențineți o poziție corectă a umărului mereu, în special în momentul folosirii ortezei.
- În timpul somnului poziționați câteva perne sub spate pentru a dormi într-o poziție cât mai dreaptă, cu cotul îndreptat în jos.
- Nu dormiți pe membrul afectat cel puțin în primele 6 săptămâni.