Coloana vertebrală este o structură osoasă care se extinde de la gât până în partea inferioară a spatelui, având ca rol principal, susținerea întregului corp. Datorită complexității anatomice care o caracterizează, coloana vertebrală poate fi adesea afectată de o varietate de condiții medicale, precum hernia de disc, spondiloza sau artroza.
Anatomia coloanei vertebrale
Coloana vertebrală este formată din 33-34 de vertebre separate între ele prin intermediul unor formațiuni fibrocartilaginoase, numite discuri intervertebrale care au scopul de a amortiza șocul în timpul mișcării. Acesta conectează diferite părți ale sistemului musculo-scheletic, precum craniul, coastele și sternul și este împărțită în 5 regiuni: regiunea cervicală formată din 7 vertebre, regiunea toracică formată din 12 vertebre, regiune lombară formată din 5 vertebre, regiunea sacrală formată din 5 vertebre și regiunea coccigiană formată din 4-5 vertebre.
Coloana vertebrală prezintă, de asemenea, o serie de funcții importante, inclusiv:
- Susținerea corpului
- Protejarea sistemului nervos prin adăpostirea canalului spinal care conține măduva spinării
- Oferă mobilitate și flexibilitate corpului
Afecțiuni frecvente ale coloanei vertebrale
O serie de afecțiuni frecvente ale coloanei vertebrale pot să apară ca urmare a traumatismelor, a bolilor degenerative, a tumorilor sau a altor condiții medicale. Cele mai multe dintre acestea cauzează durere, dar și limitarea gamei de mișcare și pot include:
Hernia de disc
Hernia de disc este o leziune a discului intervertebral, de obicei cauzată de o încordare excesivă sau de traumatisme ale coloanei vertebrale. Această afecțiune apare adesea în regiunea lombară și poate cauza durere care iradiază în jos pe picior.
Stenoza canalului spinal lombar
Stenoza canalului spinal lombar este caracterizată printr-o îngustare a canalului spinal în partea inferioară a spatelui, cauzând presiune asupra măduvei spinării sau a nervilor care călătoresc prin partea inferioară a spatelui până la picioare.
Spondiloza
Spondiloza, cunoscută și sub denumirea de boală degenerativă a discului vertebral sau artroza coloanei vertebrale, este caracterizată prin modificarea vertebrelor și a discurilor acesteia odată cu înaintarea în vârstă. Spondiloza poate fi asimptomatică sau poate genera rigiditate și durere care se intensifică în urma anumitor mișcări sau a perioadelor lungi de staționare într-o singură poziție.
Spondilolisteza
Spondilolisteza este caracterizată prin alunecarea anterioară a unei vertebre față de vertebra de sub ea, ieșind din aliniamentul normal. Această afecțiune se poate produce la nivelul oricărei vertebre, dar este de obicei întâlnită la nivelul vertebrelor lombare.
Tumori
Uneori, tumorile canceroase se pot răspândi din locul în care se formează inițial și pot forma metastaze la nivelul coloanei vertebrale. Cancerul pulmonar, de sân, de prostată și osos fiind printre cele mai frecvente tipuri de cancer care metastazează la nivelul coloanei. De asemenea, se pot forma și tumori benigne în diferite zone ale coloanei, cum ar fi fibromul desmoplazic sacrat.
În general tumorile pot cauza durere, amorțeală și slăbiciune care se poate răspândi la nivelul membrelor.
Cum diagnosticăm o afecțiune a coloanei vertebrale?
Pentru a diagnostica o afecțiune a coloanei vertebrale medicul ortoped îi va adresa pacientului o serie de întrebări pentru a analiza simptomele, iar apoi va efectua un examen fizic. Prin efectuarea examenului fizic medicul poate urmări prezența deformărilor coloanei, a umflăturilor și poate palpa zonele de interes pentru a identifica sursa durerii.
De asemenea, pentru a oferi un diagnostic precis, medicul curant poate recomanda efectuarea unor teste imagistice precum razele X, CT sau RMN.
Metode de tratament
În cazul unor simptome ușoare pacientului îi pot fi recomandate metode conservatoare de tratament, precum:
- Repaus
- Antiinflamatoare nesteroidiene
- Terapie fizică
- Infiltrații epidurale caudale
Dacă simptomele sunt persistente este posibil ca pacientul să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală. Intervențiile chirurgicale adresate afecțiunilor coloanei vertebrale includ:
- Artrodeza intervertebrală
- Endoscopia biportală pentru stenoză lombară
- Laminotomia
- Foraminotomia
- Fuziunea intercorporală