Recuperarea după microdiscectomia lombară cuprinde un plan de reabilitarea complet care se bazează pe indicațiile medicului ortoped. Recomandările cu privire la îngrijirea inciziilor, reluarea activității sau terapia fizică trebuie urmate cu strictețe de către pacient pentru ca recuperarea să fie una eficientă și rapidă.
Ce este microdiscectomia lombară?
Microdiscectomia lombară este o procedură chirurgicală minim invazivă, utilizată de obicei pentru ameliorarea durerii și a altor simptome cauzate de hernia de disc. Hernia de disc apare atunci când un fragment al nucleului discului intervertebral este împins în afara acestuia, în canalul spinal și apasă pe o rădăcină nervoasă adiacentă, cauzând durere. În timpul operației, chirurgul eliberează nervul prin îndepărtarea micilor fragmente de disc, os și ligament care determină compresia acestuia.
Recuperarea după microdiscectomia lombară
Recuperarea după microdiscectomia lombară depinde, în general, de caracteristicile fiecărui pacient în parte și poate dura între câteva săptămâni și câteva luni. Pacientul poate acuza durere sau senzație de rigiditate în zona lombară imediat după intervenția chirurgicală, însă aceste simptome se vor ameliora treptat în primele câteva săptămâni.
Reluarea activității
Reluarea activității se face treptat încă din primele zile de după operație. În primele săptămâni nu este recomandat statul în picioare sau așezat într-o singură poziție pentru o lungă perioadă de timp, așadar pacientul este încurajat să facă plimbări lente cat mai des, deoarece sedentarismul poate determina apariția rigidității și poate crește disconfortul. Totuși, poate dura până la 6-8 săptămâni pentru ca pacientul să revină în totalitate la activitățile obișnuite.
Dacă nivelul durerii este bine gestionat fără administrarea medicamentelor, medicul poate permite reluarea condusului. Majoritatea pacienților pot să revină la condus la aproximativ 2 săptămâni după procedură, dar poate dura mai mult dacă durerea, problemele de coordonare sau oboseala persistă.
De asemenea, revenirea la locul de muncă care implică sarcini ușoare sau o slujbă de birou, poate fi permisă după 2 până la 4 săptămâni, în caz contrar întoarcerea la locul de muncă este permisă după aproximativ 8-12 săptămâni.
Recomandări utile pentru recuperare rapidă și fără complicații
- Păstrați inciziile curate și uscate.
- Administrați antiinflamatoarele nesteroidiene conform prescripției medicale.
- Faceți plimbări în fiecare zi, crescând treptat distanța.
- Evitați să ridicați orice lucru care determină încordarea mușchilor spatelui.
- Schimbați poziția la aproximativ fiecare 30 de minute în timp ce stați în picioare sau așezat.
- Evitați activitățile obositoare, cum ar fi mersul cu bicicleta, joggingul, ridicarea greutăților sau exercițiile aerobice, până când medicul curant vă recomandă acest lucru.
- Evitați să faceți drumuri cu mașina mai lungi de 30 de minute timp de 2 până la 4 săptămâni după operație.
- Evitați ridicarea obiectelor mai grele de 10 kg în primele 6 săptămâni de la intervenție.