Sciatica este caracterizată prin iritarea, inflamarea sau compresia nervului sciatic, care cauzează durere de-a lungul acestuia. Nervul sciatic pornește din regiunea lombară, se extinde către coapse și fese și coboară până la nivelul piciorului. În cele mai multe situații, sciatica poate fi tratată prin metode conservatoare, însă dacă simptomele sunt severe poate fi necesară o intervenție chirurgicală.
Ce este nervul sciatic?
Nervul sciatic este cel mai lung și mai gros nerv din corpul uman, fiind format prin unirea a 5 rădăcini nervoase la nivelul coloanei lombare și având până la 2 centimetri lățime. Există doi nervi sciatici, unul pe fiecare parte a corpului. Fiecare nerv sciatic trece prin șold și fese pe o parte, coborând pe spatele coapsei până la călcâi și talpa piciorului, având un rol vital în conectarea măduvei spinării cu pielea, mușchii coapsei și ai piciorului și piciorul.
Ce este sciatica?
Sciatica descrie durerea de la nivelul nervului sciatic resimțită în partea inferioară a spatelui sau a șoldului care iradiază în spatele a coapsei și în picior. Durerea sciatică apare atunci când rădăcina nervoasă din coloana lombară este comprimată.
Cauze și factori de risc
Cea mai frecventă cauză a sciaticii este hernia de disc. Aceasta apare atunci când un fragment al nucleului discului vertebral iese printr-o ruptură a inelului, în canalul spinal, iar acest lucru poate pune presiune asupra unuia sau mai multor nervi spinali care formează nervul sciatic.
Alte cauze pot include:
- Stenoza lombară a coloanei vertebrale
- Sindromul cauda equina
- Spondilolisteza
- Spondiloza lombară
- Leziune la nivelul coloanei
Factorii de risc ai acestei afecțiuni sunt:
- Vârsta
- Obezitatea
- Diabetul
- Ridicarea obiectelor grele în mod repetat
Simptome
Sciatica se poate simți ca o durere ascuțită, electrică sau sub formă de crampe la nivelul piciorului. De asemenea, pacientul poate să simtă durere la orice mișcare, chiar și atunci când strănută sau tușește. Alte simptome ale sciaticii sunt:
- Slăbiciune
- Amorțeală
- Arsură
- Furnicături
Cum diagnosticăm sciatica?
Diagnosticul începe cu un istoric complet al pacientului și evaluarea simptomelor acestuia.
O examinare fizică poate ajuta la identificarea rădăcinii nervoase iritate. Specialistul ortoped îi poate cere pacientului să execute anumite mișcări, precum să se ghemuiască și să se ridice, să meargă pe călcâie și pe degetele de la picioare sau să efectueze un test de ridicare a picioarelor păstrându-le cat mai drepte.
În plus, medicul poate recomanda efectuarea unor investigații imagistice precum raze X sau RMN-ul, pentru confirma diagnosticul.
Sciatica – metode de tratament
Tratamentul pentru sciatică poate depinde de severitatea afecțiunii. În unele cazuri, sciatica se va îmbunătăți de la sine în câteva săptămâni fără a fi nevoie de o intervenție chirurgicală. Pacientului i se pot recomanda metode conservatoare de tratamente care pot ajuta la accelerarea recuperării și la atenuarea durerii. Printre acestea se numără:
- Odihnă
- Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene
- Terapie fizică
- Infiltrații epidurale caudale
Aproximativ 80-90% dintre pacienții cu sciatică nu necesită intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, intervenția chirurgicală poate fi o opțiune dacă simptomele nu s-au ameliorat ca urmare a tratamentelor conservatoare.
Opțiunile chirurgicale pentru sciatică includ :
- Laminotomia – îndepărtarea parțială a laminei, arcul de os care protejează canalul spinal.
- Microdiscectomia lombară – îndepărtarea fragmentelor de disc care determină compresia nervului.