Recuperarea după artrodeza de genunchi reprezintă un factor esențial pentru o vindecare cât mai rapidă și completă a genunchiului. Aceasta presupune urmarea unui program de reabilitarea individualizat, care are ca scop redobândirea funcției și a stabilității piciorului afectat.
Ce este artrodeza de genunchi?
Artrodeza de genunchi sau fuziunea genunchiului este o intervenție chirurgicală prin care osul tibiei și osul coapsei sunt sudate și fixate împreună prin tije, plăci și șuruburi metalice, obținând astfel o articulație stabilă și imobilă cu scopul de a ameliora durerea de la nivelul genunchiului.
Recuperarea după artrodeza de genunchi
Recuperarea după artrodeza de genunchi poate să depindă, în general, de caracteristicile fiecărui pacient, precum vârsta, starea generală de sănătate sau prezența altor afecțiuni medicale. De asemenea, după operație este posibil ca pacientul să acuze dureri și să prezinte umflătură la nivelul genunchiului, însă acestea se vor ameliora treptat. În general, recuperarea completă poate dura până la 6 luni.
Reluarea activității
Pentru ca cele două structuri osoase să se sudeze corect după artrodeza de genunchi, va fi necesar ca pacientul să poarte un ghips timp de 12 săptămâni, timp în care punerea greutății pe piciorul afectat nu este permisă. Așadar, reluarea activităților se va face treptată, iar în timpul deplasării pacientul trebuie să utilizeze cârjele, un cadru sau chiar un scaun cu rotile.
După acest tip de intervenție chirurgicală, pacientul poate pierde o parte din gama de mișcare, articulația devenind rigidă, dar terapia fizică poate ajuta la menținerea celorlalte articulații într-o formă bună și la recăpătarea stabilității.
Pacientul se poate întoarce la locul de muncă după aproximativ 12 săptămâni dacă acesta implică efort fizic sau statul în picioare pentru un timp îndelungat, iar în cazul muncii de birou, după primele câteva săptămâni.
În funcție de piciorul operat este posibil ca pacientul să nu mai poată relua condusul. Totuși, dacă operația a fost efectuată la piciorul stâng, iar mașina condusă este una automată este posibil ca pacientul să poată conduce din nou, dar numai la recomandarea medicului specialist.
Recomandări utile pentru recuperare rapidă și fără complicații
- Țineți piciorul ridicat deasupra nivelului inimii pentru a reduce durerea și umflarea.
- Administrați antiinflamatoarele nesteroidiene conform prescripției medicale.
- Plasați gheață de 3-4 ori pe zi la intervale de câteva ore în primele săptămâni după intervenția chirurgicală.
- Utilizați cârjele pentru a vă deplasa.
- Evitați să puneți greutate pe genunchiul afectat timp de 12 săptămâni.
- Nu faceți baie în cadă sau piscină până la vindecarea completă a inciziei.
- Nu deteriorați ghipsul.
- Purtați orteza după scoaterea ghipsului, potrivit recomandărilor medicului curant.
- Urmați cu strictețe planul de reabilitare pentru o recuperare completă.