Consultul ortopedic

Consultul ortopedic reprezintă o evaluare a sistemului musculoschetal care cuprinde mușchi, oase, articulații, ligamente și tendoane, efectuată de către medicul ortoped. Principalele obiective ale unui consult ortopedic sunt diagnosticarea corectă a condiției medicale și identificarea celei mai potrivite metode de tratament în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte. 

Ce este ortopedia? 

Ortopedia este o specialitate medicală care se ocupă de menținerea și restabilirea funcției sistemului osos și a structurilor asociate acestuia, adică oasele, articulațiile, tendoanele  și mușchi. 

Ortopedia modernă s-a extins dincolo de tratamentul fracturilor osoase, mușchilor încordați, rupturilor ligamentelor și tendoanelor sau a altor leziuni traumatice pentru a face față unei game largi de condiții medicale mult mai complexe, precum de deformări ale scheletului dobândite și congenitale sau efecte ale bolilor degenerative, cum ar fi artroza. 

Dr Cernat Eduard

Ce face un medic ortoped? 

Atribuțiile unui medic ortoped includ: 

  • Diagnosticarea și tratarea afecțiunilor sistemului musculoschetal; 
  • Conceperea planurilor de reabilitare care ajută pacientul să își recapete forța, gama de mișcare și flexibilitatea după o accidentare sau o intervenție chirurgicală; 
  • Formarea de strategii pentru a preveni leziunile sau pentru a preveni agravarea afecțiunilor cronice, cum ar fi artroza. 

În plus unii medici aleg să se specializeze în anumite subspecialități ale ortopediei, precum: 

  • Coloana vertebrală 
  • Șold și genunchi 
  • Mână 
  • Umăr și cot 
  • Picior și gleznă 
  • Chirurgie traumatologică 

În ce situații se recomandă consultul ortopedic? 

Consultul ortopedic este esențial pentru ca pacientul să poată beneficia de cele mai bune îndrumări în vederea tratării problemelor. Acesta poate fi indicat dacă pacientul prezintă simptome, precum: 

  • Durere sau umflare a unui os, articulație sau mușchi care este persistentă, recurentă sau care nu răspunde la îngrijirea la domiciliu 
  • Scădere semnificativă a mobilității sau a gamei de mișcare a unei articulații, cum ar fi genunchiul, cotul sau umărul 
  • Probleme în îndeplinirea activităților zilnice 
  • Simptome legate de nervi, cum ar fi amorțeală și furnicături sau o senzație de „înțepături” în brațe sau picioare 
  • Leziune a unui os sau articulație care necesită atenția unui specialist 

Cum se realizează consultul ortopedic? 

Deși fiecare consultul ortopedic este personalizat la nevoile individuale ale pacientului, de obicei începe cu o revizuire a istoricului medical al acestuia. Astfel, pacientului i se vor cere informații cu privire la simptome, starea generală de sănătate și orice alte afecțiuni cronice existente (precum diabet, hipertensiune arterială, etc.). Este important ca medicul să fie informat în legătură cu orice alte afecțiuni pe care pacientul le prezintă, deoarece acestea pot afecta unele dintre eventualele metode de tratament.  

Ulterior, specialistul ortoped poate efectua un examen fizic al zonei de interes. Acesta poate palpa ușor zona afectată și îi poate cere pacientului să realizeze anumite mișcări specifice pentru a identifica sursa durerii, gama de mișcare sau sensibilitatea. 

Pentru un diagnostic precis al durerii articulare sau a altor probleme chirurgul ortoped poate indica realizarea unor teste imagistice precum razele X, CT-ul sau RMN-ul. 

După stabilirea diagnosticului medicul îi va oferi pacientului toate informațiile necesare despre opțiunile de tratament, astfel încât acesta să poată lua deciziile potrivite. Medicul ortoped va parcurge fiecare opțiune cu împreună cu pacientul, explicându-i întreg procesul, dar și rezultatul estimat.  

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari