Recuperarea după fractura de platou tibial

Recuperarea după fractura de platou tibial se bazează pe urmarea unui protocol postoperator, conceput pentru nevoile fiecărui pacient. Acesta include indicații cu privire la încărcarea membrului afectat, îngrijirea rănilor și terapia fizică pe care pacientul trebuie să le respecte pentru a avea parte de o reabilitare completă, în cel mai scurt timp posibil. 

Ce este fractura de platou tibial? 

Fractura de platou tibial implică o ruptură în partea superioară a osului tibiei, acolo unde osul se întâlnește cu articulația genunchiului, iar în unele cazuri acesta se poate extinde chiar și la nivelul articulației genunchiului, fiind însoțită și de alte leziuni ligamentare sau de menisc. 

recuperare dupa fractura

Recuperarea după fractura de platou tibial 

Recuperarea după fractura de platou tibial depinde, în primul rând, de localizarea exactă și de gravitatea fracturii. De asemenea, protocolul postoperator poate să difere în funcție de metoda de tratament aleasă, mai exact, dacă pacientul a fost supus unei intervenții chirurgicale sau nu. 

Chiar dacă fractura a putut fi tratată fără intervenție chirurgicală, pacientul va trebui să poarte o orteză sau o atela pentru o perioadă de timp.  

Vindecarea complet poate dura până la 3-4 luni, în cazul pacienților care nu au suferit o intervenție chirurgicală și până la 6 luni în cazul celor care au avut parte de una. 

Reluarea activității  

Reluarea activității se face treptat, ținând cont de caracteristicile fiecărui pacient. În general, nu este permisă punerea greutății pe picior timp de 6 până la 12 săptămâni și se recomandă utilizarea cârjelor pentru a favoriza vindecarea corecta a fracturii. După această perioadă pacientul își poate relua activitățile de zi cu zi, pe măsură ce își recăpătă stabilitatea și forța membrului afectat.  

Reluarea condusului este permisă doar după ce pacientul renunță la purtarea ortezei și prezintă control total asupra piciorului. Acest lucru este posibil, de obicei, după primele 6 săptămâni. 

Pacienții se pot întoarce la un serviciu de birou după câteva zile. Revenirea fără restricții la locuri de muncă care necesită ridicare obiectelor grele sau activitate fizică durează cel puțin 12 săptămâni. 

Recomandări utile pentru recuperare rapidă fără complicații  

Pentru a avea parte de o recuperare ușoară, rapida și fără complicații se recomanda respectarea următoarelor indicații: 

  • Păstrați bandajul și incizia curate și uscate. 
  • Nu aplicați la nivelul inciziei niciun fel de cremă sau unguent. 
  • Nu faceți baie în cadă sau piscină cel puțin 2 săptămâni de la intervenție. 
  • Aplicați gheață câte 20-30 de minute la un interval de 3-4 ore. 
  • Păstrați piciorul ridicat deasupra nivelului inimii în timpul odihnei pentru a reduce umflătura. 
  • Administrați antiinflamatoarele nesteroidiene conform indicațiilor medicului curant. 
  • Vă puteți întoarce la locul de muncă, dacă acesta implică statul la birou, în 2-3 zile, numai dacă durerea este suportabilă. 
  • Orteză trebuie purtată atât pe timpul zilei cat și pe timpul nopții în primele 2 săptămâni, se permite îndepărtarea acestuia doar la duș. 
  • Începeți terapia fizică în primele 2-3 săptămâni. 
  • În timpul odihnei puteți plasa o pernă sub gleznă sau gamba, dar niciodată sub genunchi. 
  •  Evitați perioadele lungi de stat în șezut (fără elevația piciorului) sau călătoriile lungi timp de 4 săptămâni. 

 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari