Cele mai frecvente accidentări la schi se regăsesc la nivelul genunchiului, reprezentând, potrivit studiilor, 45% din totalul accidentărilor. Deși ratele generale de accidentare au scăzut, leziunile severe ale genunchiului, cum ar fi rupturile LIA, au crescut cu 172% în ultimii 15 ani.
Cercetările sugerează că femeile sunt mai susceptibile de a suferi leziuni ale genunchiului, în timp ce bărbații sunt mai predispuși la leziuni ale capului sau umărului.
Cum prevenim accidentările la schi?
Accidentările la schi pot fi prevenite prin respectarea unor aspecte simple, precum:
- Asigurarea unei condiții fizice optime.
- Efectuarea unei încălziri și a câtorva ture de schi mai ușoare pentru a completa încălzirea.
- Purtarea unui echipament de protecție adecvat, precum ochelari și cască de protecție.
- Respectarea traseelor marcate și evitarea zonelor semnalate ca fiind periculoase.
- Evitarea suprasolicitării și oprirea activității în momentele de oboseală.
Cele mai frecvente accidentări la schi
Printre cele mai frecvente accidentări la schi se numără:
Entorsa genunchiului
Cea mai frecventă leziune la schi din toate timpurile, entorsa la nivelul genunchiului, apare atunci când un ligament din jurul articulației genunchiului este rănit prin ruperea sau întinderea excesivă. Leziunea poate fi cauzată de o tensiune prea mare a genunchiului sau de îndoirea acestuia în direcția opusă îndoirii normale.
Leziuni ligamentare de genunchi
Ligamentul încrucișat anterior și ligamentul colateral medial sunt unele dintre cele mai predispuse zone ale corpului la leziuni în timpul schiatului. LIA are rolul de a preveni deplasarea tibiei înaintea femurului, iar LCM împiedică genunchiul să se îndoaie spre interior. Ambele ligamente pot fi rănite atunci când genunchiul se află sub o presiune prea mare, exercitată într-un unghi nenatural.
Fractura încheieturii mâinii
În timpul unei căderi, în încercarea de a-și restabili echilibrul, majoritatea persoanelor întind o mână pentru sprijin, dar căderea pe o mână întinsă și exercitarea unei presiuni prea mari asupra oaselor încheieturii mâinii poate provoca o fractură.
Degetul schiorului
Aproximativ 10% dintre accidentările la schi se produc la nivelul degetului mare al schiorului, dar Când un schior cade cu un băț de schi în mână, acesta se poate prinde de pământ și poate îndoi degetul mare prea mult spre exterior. Acest lucru poate rupe tendonul care mișcă degetul mare înainte și înapoi.
Leziuni ale capului și coloanei vertebrale
O leziune a capului și coloanei vertebrale poate să aibă loc în cazul în care o persoană pierde controlul schiurilor la o viteză foarte mare și are loc o coliziune cu un alt schior, un copac sau un stâlp.
Fractura de claviculă
O fractură de claviculă este o fractură a osului care trece de-a lungul părții frontale a umărului până la stern, în mijlocul pieptului. Fractura poate avea loc ca urmare a unei căderi pe umăr sau pe brațul întins. Principalele simptome includ durere severă și umflare sau chiar o deformare osoasă.
Ce trebuie să facem în cazul unei accidentări la schi?
În cazul unei accidentări la schi se recomandă, în primul rând, încetarea imediată a activității și efectuarea unui consult ortopedic. Dacă s-a produs o leziune ușoară, cum ar fi o entorsă se poate aplica protocolul RICE, care presupune:
- Repaus și protejarea zonei accidentate
- Folosirea unui pachet de gheață cât mai repede posibil
- Compresie sau înfășurarea zonei accidentate sau dureroase cu un bandaj elastic
- Ridicarea zonei accidentate sau dureroase