Cauzele frecvente ale durerii de genunchi

Cauzele frecvente ale durerii de genunchi pot fi multiple, acestea pot fi rezultatul procesului de îmbătrânire și al uzurii continue și al stresului asupra articulației genunchiului, dar pot să apară și ca urmare a anumitor afecțiuni sau leziuni suferite de către pacient.

Ce este durerea de genunchi?

Durerea de genunchi este un simptom frecvent, care poate să apară la persoanele de toate vârstele. Aceasta poate începe brusc, adesea după o accidentare sau un exercițiu. Durerea de genunchi poate începe, de asemenea, ca un disconfort ușor, apoi se agravează.

Cauzele frecvente ale durerii de genunchi

Cauzele frecvente ale durerii de genunchi sunt sunt diverse:

Leziuni ale ligamentelor genunchiului

Leziunile ligamentare de la nivelul genunchiului pot apărea adesea ca urmare a unui traumatism suferit în urma unei activități sportive de impact, a unei mișcări bruște, a unei căzături sau chiar a unui pas greșit. Printre cele mai frecvente leziuni ale ligamentelor genunchiului se numără ruptura ligamentului încrucișat anterior.

Ruptura de menisc

Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului. Aceasta poate să apară, de asemenea, împreună cu alte rupturi ligamentare, deoarece poate fi cauzată fie de un traumatism, fie de o afecțiune degenerativă a țesutului. 

Inflamații la nivelul articulației

Inflamațiile articulare pot să se dezvolte la pacienții de toate vârstele și pot să fie cauzate de o multitudine de factori, precum: greutatea, fracturi anterioare, efectuarea sporturilor de contact, artroza, artrita reumatoidă.

Artroza

Artroza genunchiului sau gonartroza poate afecta atât persoanele tinere, cât și pe cele în vârstă și este caracterizată de deteriorarea cartilajului genunchiului, ca urmare a predispoziției genetice saua a uzurii.

Factori de risc

  • Vârsta
  • Greutatea
  • Suprasolicitarea articulației
  • Postura incorectă a articulației în timpul activităților fizice
  • Absența sau efectuarea incorectă a încălzirii înainte de realizarea activităților sportive
  • Lipsa repausului între exerciții

Simptomele durerii de genunchi

Simptomele și zonele în care acestea sunt resimțite de către pacient pot varia, în funcție de problemă. Cele mai comune simptome sunt:

  • Durere, de obicei la îndoirea sau îndreptarea genunchiului
  • Umflătură
  • Probleme în a pune greutatea pe genunchi
  • Dificultate la mișcarea genunchiului
  • Flambarea genunchiului sau „blocarea”

Diagnosticarea durerii de genunchi

Pentru a pune un diagnostic corect, medicul ortoped evaluează inițial istoricul medical al pacientului și simptomele acestuia, efectuând ulterior un examen fizic pentru a identifica originea simptomelor.

Medicul specialist poate apela, de asemenea, la tehnici imagistice de diagnostic, precum examenele RMN, CT sau radiografiile, pentru a vizualiza cu acuratețe structurile genunchiului și pentru confirmarea diagnosticului. 

Tratamentul durerii frecvente de genunchi

Tratamentul variază în funcție de cauza durerii de genunchi și de gravitatea acesteia. În cazul în care durerea este moderată și nu prezintă riscul de a se accentua în viitor, medicul specialist poate pota pentru tratamentul conservator, prcum:

  • Repaus
  • Antiinflamatoare nesteroidiene
  • Injecții intra-articulare
  • Fizioterapie

Dacă durerea persistă, este determinată de leziuni articulare sau de prezența unor afecțiuni degenerative severe, medicul poate recomanda tratamentul chirurgical. Acesta poate opta pentru o metodăm minim invazivă, precum artroscopia în cazul rupturilor ligamentare și de menisc sau pentru înlocuirea totală a articulației genunchiului cu o proteză artificială în cazul artrozei. 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari