Recuperarea după ruptura de menisc

Recuperarea după ruptura de menisc are ca scop principal vindecarea corectă și completă a genunchiului prin urmarea tuturor indicațiilor medicului ortoped. Recuperarea se bazează pe respectarea cu strictețe a planului de reabilitare care include atât recomandări cu privire la reluare activității, cât și un plan de terapie fizică pentru a putea îmbunătăți flexibilitatea și gama de mișcare a articulației genunchiului. 

Ce este meniscul? 

Meniscul este o bucată de fibrocartilaj care acționează ca un amortizor al șocului dintre femur și tibie, având rolul de a oferi stabilitate articulației genunchiului și de a distribui greutatea de pe un os pe altul. 

Ruptura de menisc este cea mai frecventă leziune de la nivelul genunchiului și poate să apară în urma unui traumatism sau poate fi cauzat de o afecțiune degenerativă. Aceasta este o afecțiune delibitantă care provoacă durere, rigidiate și instabilitate articulară. 

ruptura menisc

Recuperarea după ruptura de menisc 

Recuperarea după ruptura de menisc poate varia în funcție de severitatea rupturii și de tipul procedurii efectuate. În general, pacientului i se poate recomanda să utilizeze cârjele în primele 2-4 săptămâni după intervenția chirurgicală pentru a facilita vindecarea meniscului și ar putea avea nevoie, să poarte o orteză pentru genunchi timp de 6 săptămâni. Terapia fizică este, de asemenea, o parte importantă a recuperării, aceasta ajutând la îmbunătățirea rezistenței și flexibilității articulației genunchiului. 

Reluarea activității 

Reluarea activităților obișnuite este posibilă în câteva săptămâni de la intervenție, însă poate dura între 6 și 9 luni ca genunchiul să se vindece complet.    

După 4-6 săptămâni pacientul poate începe să se deplaseze fără ajutorul cârjelor, iar în funcție de evoluția recuperării, se poate lua în considerare și renunțarea la purtarea ortezei. Medicul poate, totuși recomanda purtarea acesteia până la 8 săptămani după efectuarea procedurii. 

Dacă piciorul afectat este piciorul stâng, pacientul poate să conducă din nou după aproximativ 6 săptămâni. 

Reîntoarcerea la locul de muncă depinde de caracteristicile acestuia. Dacă acesta presupune doar muncă de birou este posibilă întoarcerea după 1-2 săptămâni, în cazul în care implică statul în picioare, poate dura 4 până la 6 săptămâni, iar dacă se bazează pe activitate fizică mai intensă, pacientul își poate relua munca după 3-6 luni. 

Recomandări utile pentru recuperare rapidă și fără complicații 

Pentru o reabilitarea eficientă este recomandată respectarea următoarelor indicații: 

  • În primele zile după operație, sprijiniți piciorul afectat pe o pernă când vă așezați sau vă întindeți, deasupra nivelului inimii. 
  • Pentru a vă deplasa utilizați cârjele fără a pune greutate pe piciorul afectat în primele 2-4 săptămâni. 
  • Timp de 4 săptămâni nu faceți baie în cadă sau piscină. 
  • Administrați medicamente antiinflamatoare conform recomandării medicului curant. 
  • Pentru a reduce umflarea și durerea, puneți gheață sau o compresă rece pe genunchi timp de 10-20 de minute la un interval de câteva ore.  
  • Începeți planul de reabilitare fizică treptat, după primele 2 săptămâni pentru a restabili mobilitatea, gama de mișcare și forța. 
  • Până la 6 săptămâni de la intervenție limitați flexia genunchiului la 90 de grade. 
  • Răsucirea și pivotarea sunt interzise timp de 6-8 săptămâni. 

 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari