Fractura de palatou tibial

Fractura de palatou tibial este o ruptură în partea superioară a tibiei care afectează stabilitatea și mișcarea articulației genunchiului. Aceasta rezultă de obicei din leziuni de mare impact, cum ar fi accidentele de mașină în cazul pacienților mai tineri și cel mai adesea din căderi în cazul celor vârstnici. 

Ce este platoul tibial? 

Platoul tibial este porțiunea superioară plată a osului tibiei, care leagă genunchiul și glezna. Capătul inferior al osului coapsei (femurul) și capătul superior al tibiei formează articulația genunchiului. Platoul tibial este o suprafață de os netedă și cu frecare redusă, concepută pentru a permite articulației genunchiului să se îndoaie și să se îndrepte.  

fractura

Ce este fractura de platou tibial? 

Fractura de platou tibial se referă la o ruptură sau fisură în partea superioară a osului tibiei care implică și suprafața cartilajului articulației genunchiului. Acest tip de fractură poate să fie însoțită și de rupturi ligamentare sau de menisc. 

Uneori, fractura se poate extinde în articulația genunchiului și poate separa suprafața osului în mai multe părți.  

Cauze și factori de risc  

Majoritatea fracturilor platoului tibial apar din cauza leziunilor de impact, precum accidentele de mașină, căzăturile de la înălțimi mari sau accidentările sportive.  

Potrivit studiilor, fracturile platoului tibial la vârsta adultă tânără și mijlocie indică faptul că bărbații cu vârsta cuprinsă între 19 și 49 de ani prezintă un risc mai mare decât femeile de aceeași vârstă. 

Potrivit unui studiu efectuat în anul 2022, vârsta medie a fracturii platoului tibial este de aproximativ 52 de ani. Cauzele pot varia în funcție de vârstă și sex. La bărbații sub 50 de ani, cauza comună este leziunea traumatică. La femeile de peste 70 de ani, cea mai frecventă cauză este căderea, dar bărbații au șanse mai mari de a avea o fractură de platou tibial decât femeile. 

De asemenea, condițiile medicale care pot implica un risc crescut de fractură a platoului tibial includ: 

 • Osteoporoza 
 • Accident vascular cerebral cronic 
 • Diabet 
 • Artrita reumatoida 
 • Boala cronică de rinichi 

Simptome 

Simptomele comune în cazul fracturii de platou tibial sunt: 

 • Durere 
 • Umflătură 
 • Incapacitatea de a suporta greutatea pe piciorul afectat 
 • Vânătăi 
 • Gama redusă de mișcare  
 • Deformarea genunchiului 

Diagnosticarea fracturii de platou tibial 

Medicul ortoped va analiza simptomele pacientului și va efectua un examen fizic complet pentru a examina funcția motorie și gama de mișcare a genunchiului. 

Ulterior acesta poate recomanda și realizarea unor teste imagistice, precum radiografiile, RMN-ul sau CT-ul pentru a evalua atât gradul fracturii, dar și eventualele leziuni suplimentare ale țesuturilor moi, ale meniscului medial și lateral sau ale ligamentului încrucișat anterior și ligamentelor colaterale. 

Metode de tratament pentru fractura de platou tibial 

Unele tipuri de fracturi nu necesită intervenție chirurgicală pentru ca osul să se vindece complet și corect. Dacă fractura nu este gravă, iar alinierea generală a fracturii este corespunzătoare, aceasta poate fi tratată adesea fără operație.  

Tratamentul non-chirurgical este recomandat, de asemenea, pentru pacienții cu o stare generală de sănătate precară, piele fragilă sau infectată cronic și pentru pacienții mai puțin activi.  

Tratamentul non-chirurgical include: 

 • Repaus 
 • Imobilizarea genunchiului 
 • Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene 
 • Terapie fizică 

Intervenția chirurgicală este de obicei recomandată dacă fractura este instabilă, deplasată sau deschisă. În astfel de cazuri, medicul efectuează o incizie, iar leziunea este apoi fixată cu plăci metalice și șuruburi. În funcție de tipul fracturii este ales tipul inciziei și numărul de plăci și șuruburi  necesare. Uneori pot fi necesare chiar și grefe osoase sau tipuri de ciment osos pentru a susține suprafața articulației. 

 

 

 

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari