Reconstrucția ligamentului colateral medial

Reconstrucția ligamentului colateral medial reprezintă o metodă chirurgicală care vizează tratarea leziunilor severe ale acestuia pentru a reda stabilitatea și funcționalitatea articulației genunchiului.

Ce este ligamentul colateral medial (LCM)?

Ligamentul colateral medial (LCM) este o bandă de țesut conjunctiv localizată în interiorul genunchiului, între femur și tibie. Acesta joacă un rol de stabilizator al genunchiului, prevenind mișcarea laterală a femurului. Potrivit studiilor, leziunile ligamentului colateral medial sunt frecvente și sunt adesea întâmpinate în cadrul activităților sportive, 60% dintre accidentările genunchiului în timpul schiatului implicând leziuni ale LCM.

knee

Când este recomandată reconstrucția ligamentului colateral medial?

Reconstrucția ligamentului colateral medial este indicată, în primul rând, în cazul în care tratamentul non-chirurgical nu prezintă ameliorarea simptomelor. Eșecul tratamentului non-operator poate duce la instabilitate medială debilitantă persistentă, disfuncție secundară a LIA, slăbiciune și artroză. Astfel, această procedură chirurgicală este recomandată în următoarele situații:

· Desprinderea LCM de la nivelul tibiei

· Prezența leziunilor multiligamentare concomitente

· Instabilitate a genunchiului care împiedică efectuarea activităților zilnice și practicarea activităților sportive

Contraindicații – reconstrucția ligamentului colateral medial

Reconstrucția ligamentului colateral medial poate fi contraindicată pentru pacienții care prezintă:

· Modificări degenerative ale compartimentului medial sau lateral

· Infecție activă

· Instabilitate ligamentară

· Boli cronice care pot împiedica managementul chirurgical sau respectarea instrucțiunilor de reabilitare postoperatorie

Cum se realizează reconstrucția ligamentului colateral medial?

Procedura se efectuează sub anestezie generală. Examinarea artroscopică a genunchiului poate fi efectuată pentru a exclude orice leziuni asociate, inclusiv rupturi ale ligamentului încrucișat anterior și ale ligamentului încrucișat posterior. Ligamentul afectat este ulterior îndepărtat, urmând înlocuirea acestuia cu o grefă. Tipurile de grefă adesea utilizate în cadrul procedurii de reconstrucție a LCM sunt prelevate de la nivelul tendonului lui Ahile, semitendinos sau patelar.

Grefa este apoi recoltată, iar recoltarea se face de obicei de la piciorul care urmează să fie operat. Dacă acest lucru nu este posibil, grefa este prelevată de la membrul sănătos sau se poate opta pentru utilizarea unei alogrefe.

Pentru a începe procesul de reconstrucție a ligamentului colateral medial, chirurgul ortoped va face o incizie la nivelul condilul femural medial, iar apoi crează un tunel unde grefa va fi atașată și fixată cu ajutorul unor șuruburi.

Complicații reconstrucția ligamentului colateral medial

Complicațiile asociate reconstrucției LCM includ:

· Amorţeală

· Infecţie

· Cheaguri de sânge (tromboză venoasă profundă)

· Leziuni ale nervilor și ale vaselor de sânge

· Eșecul grefei

· Slăbirea grefei

· Scăderea gamei de mișcare

×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari