Prevenția artrozei reprezintă un aspect important și esențial pentru o bună calitate a vieții pacienților. Chiar dacă aceasta nu poate fi prevenită în totalitate, pacienții pot reduce riscul apariției artrozei prin păstrarea unui stil de viață sănătos și echilibrat.
Ce este artroza?
Artroza este o boală inflamatorie, degenerativă și delibitantă cauzată de uzarea în timp a cartilajului de la nivelul capetelor oaselor. Aceasta poate fi de mai multe tipuri, având o evoluție lentă și afectând adesea persoanele în vârstă.
Artroza afectează de obicei articulațiile cele mai utilizate, precum genunchiul, șoldul, coloană vertebrală sau degetele de la mâini. De asemenea, există mai multe tipuri de artroză, precum artrita reumatoidă, guta, etc.
Potrivit studiilor, în 2019, aproximativ 528 de milioane de oameni din întreaga lume erau afectați de artroză.
Cele mai frecvente cauze ale artrozei
Cauzele comune ale artrozei implică:
Vârsta. În timp, articulațiile tind să se uzeze, de aceea, riscul de a dezvolta artroza crește cu vârsta.
Sexul. Cele mai multe tipuri de artroză sunt mai frecvente în rândul femeilor, cu excepția gutei.
Factorul genetic. Anumite tipuri de artroză pot fi ereditare, precum artrita reumatoidă, lupusul și spondilita anchilozantă.
Greutate excesivă. Excesul de greutate pune un stres suplimentar asupra articulațiilor crescând uzura și riscul dezvoltării artrozei.
Leziunile articulare. Prezența unor leziuni articulare, mai ales în mod repetat, pot reprezenta un factor declanșator al artrozei.
Infecţie. Bacteriile, virusurile sau ciupercile pot infecta articulațiile și pot declanșa inflamația.
Mișcările repetitive. Unele locuri de muncă care implică mișcări repetitive sau ridicarea greutăților pot stresa articulațiile, pot provoca uzarea cartilajului articular sau chiar o leziune, iar acestea pot duce în timp la apariția artrozei.
Prevenția artrozei
Prevenția artrozei sau reducerea simptomelor acesteia poate fi posibilă dacă pacienții respectă următoarele recomandări:
Menținerea unei greutăți sănătoase
Menținerea unei greutăți sănătoase ajută la atenuarea stresului excesiv asupra articulațiilor, în special a articulațiilor care suportă greutăți precum genunchii și șoldurile.
Hidratarea
Hidratarea corespunzătoare poate ajuta la producția lichidului sinovial din interiorul articulațiilor. Lichidul sinovial lubrifiază, amortizează și protejează articulațiile și ajută la mișcarea acestora corect și fără probleme. O deficiență de lichid sinovial poate duce la deteriorarea și inflamarea articulațiilor.
În plus, aproximativ 80% din țesutul cartilajului este compus din apă. Mișcarea apei prin țesut transportă nutrienți între celule, ajutând la menținerea sănătății cartilajului.
Practicarea exercițiilor cu impact
Este recomandată efectuarea exercițiilor cu impact redus care reduc stresul asupra articulațiilor, oferind în același timp beneficii cardiovasculare și musculo-scheletice. Aceste activități pot include înotul, ciclismul, mersul pe jos.
De asemenea, exercițiile care se concentrează pe forța articulațiilor, stabilitatea și flexibilitatea pot îmbunătăți forța și echilibrul de bază, reducând riscul de cădere și leziuni articulare.
Utilizarea echipamentelor de protecție
Prioritizarea măsurilor de siguranță în timpul activităților sportive și recreative poate ajuta la minimizarea riscului de leziuni articulare. Aceasta include purtarea echipamentului de protecție adecvat, cum ar fi căști, genunchiere sau apărătoare pentru încheietura mâinii, precum și utilizarea tehnicilor adecvate.
Încălzirea corespunzătoare înaintea efectuării exercițiilor fizice
Exercițiile de întindere pentru îmbunătăți flexibilității și gamei de mișcare a articulațiilor reduce probabilitatea apariției leziunilor sau entorselor.
Limitarea activității repetitive
Se recomandă limitarea activităților care implică mișcări repetitive, cum ar fi tastarea, folosirea uneltelor de mână sau aplecarea repetată prin pauze regulate pentru a lăsa articulațiilor timp să se odihnească și să se recupereze. Întreruperea perioadelor lungi de mișcări repetitive cu exerciții de întindere sau alte activități care implică diferite grupe musculare ajută la atenuarea stresului articular și la prevenirea leziunilor prin suprasolicitare.
Păstrarea unei posturi corecte
Menținerea unei poziții corecte a coloanei vertebrale pentru a promova o postură bună și pentru a minimiza stresul asupra articulațiilor este esențială pentru prevenirea stresului sau uzurii articulare și a degenerării cartilajelor.
Purtarea unor pantofi adecvați
Purtarea pantofilor care oferă suport adecvat, amortizare și stabilitate ajută atât la distribuirea uniformă a greutății corporale pe picioare și reducerea stresului asupra articulațiilor, cât și la absorbția forțelor de impact în timpul mersului sau a altor activități, reducând solicitarea articulațiilor.
Vitamina C
Vitamina C are proprietăți antioxidante care ajută la reducerea stresului oxidativ și a inflamației în organism, fiind implicată și în sinteza colagenului, o componentă cheie a țesuturilor articulare. Aportul necesar de vitamina C poate fi obținut prin abordarea unei diete echilibrate.
Renunțarea la fumat
Potrivit studiilor bărbații fumători au aproximativ de două ori mai multe șanse de a dezvolta artroză decât bărbații nefumători, iar femeile care fumează au aproximativ de 1,3 ori mai multe șanse decât femeile nefumătoare.
Acest lucru se datorează faptului că fumatul reprezintă un factor inflamator pentru întregul corp.