Sindromul de plică medială este o afecțiune care poate să apară la nivelul genunchiului fie în urma unui traumatism, fie din cauza suprasolicitării articulației. În cele mai multe cazuri, această afecțiune poate fi tratată prin metode conservatoare de tratament, fără a necesita o intervenție chirurgicală.
Ce este plica medială?
O plică este o bandă fibroasă asemănătoare unui pliu în țesutul sinovial care căptușește articulația genunchiului. Majoritatea oamenilor au câte patru astfel de benzi de țesut în fiecare genunchi. Acestea permit îndoirea și mișcarea piciorul cu ușurință, dar și o bună funcționare a aticulației.
Unul dintre cele patru pliuri este plica medială, localizată între rotlă și femur. Plica medială este cel mai adesea afectată din cauza poziției sale anatomice, cauzând uneori durere în partea anterioară a genunchiului.
Ce este sindromul de plică medială?
Sindromul de plică medială este definit ca o afecțiune dureroasă a genunchiului rezultată ca urmare a activităților suprasolicitante, a leziunilor sau traumelor asupra articulației, care pot duce la îngroșarea, inflamarea și iritarea plicii mediale.
Cauzele sindromului de plică medială
Cauzele cele mai frecvente ale apariției sindromului de plică medială sunt:
- Activitățile care presupun mișcări repetitive ale genunchiului, de exemplu alergatul, mersul cu bicicleta, urcatul și coborâtul scărilor
- Creșterea și intensificarea bruscă a activităților care poate duce la supraîncărcarea plicii sinoviale mediale și automat la inflamarea acesteia
- Leziuni ale genunchiului, precum rupturile de menisc sau orice provoacă sângerare în interiorul articulației
- Statul în picioare pentru perioade lungi de timp
- Slăbiciunea musculară
- Alte afecțiuni ale genunchiului, cum ar fi osteocondrita disecantă
Simptome
Cel mai des întâlnit simptom al al acestei afecțiuni ortopedice este durerea, de obicei în partea anterioară a genunchiului.
Alte simptome ale acestei afecțiuni pot include următoarele:
- Umflarea genunchiului
- Senzație de prindere sau blocare a genunchiului în timpul ridicării de pe scaun după o ședere mai lungă
- Un zgomot în interiorul articulației la îndoirea sau întinderea genunchiului
- Instabilitate pe pante și scări
- Durere care se înrăutățește după aplecare, ghemuire sau urcatul scărilor
- Dificultate de a sta pe scaun pentru perioade lungi de timp
- Capacitatea de a simți plica umflată atunci când genunchiul este apăsat
Diverse studii raportează că 3 până la 30% din populația europeană dezvoltă la un moment dat sindromul de plică medială, deși mulți nu prezintă niciun simptom.
Cum diagnosticăm sindromul de plică medială?
Medicul ortoped va începe diagnosticare prin evaluarea simptomelor și efectuarea unui examen fizic, în cadrul căruia medicul poate palpa genunchiul și îi poate cere pacientului să realizeze câteva mișcări, precum flexia și extensia piciorului.
Totuși, pentru a elimina suspiciunea existenței unei alte condiții sau leziuni articulare care poate genera simptome asemănătoare, medicul poate utiliza tehnicile de imagistică medicală, cum ar fi razele X sau RMN-ul.
Tratamentul sindromului de plică medială
De obicei, această afecțiune poate fi vindecată cu ajutorul tratamentului conservator care include:
- Odihnă
- Comprese cu gheață
- Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene
- Infiltrații intra-articulare
- Exerciții de întrindere și întărire a mușchilor, în special a cvadricepsului și a ischiogambierilor
Dacă simptomele nu se ameliorează, următorul pas poate fi intervenția chirurgicală. Medicul poate opta pentru o intervenție artroscopică în cadrul căreia va face mici tăieturi la nivelul pielii și va introduce în interiorul articulației un artroscop prevăzut cu o cameră mică și o lumină în capăt pentru a îndepărta țesutul deteriorat.