Recuperarea după artrodeza intervertebrală

Recuperarea după artrodeza intervertebrală este realizată conform recomandărilor medicului ortoped prin urmarea unui program de reabilitare individualizat în funcție de nevoile fiecărui pacient. Programul de recuperare vizează reluarea treptată a activităților, efectuarea terapiei fizice și respectarea indicațiilor până la vindecarea completă. 

Ce este artrodeza intervertebrală? 

Artrodeza intervertebrală este o procedură chirurgicală utilizată pentru a corecta problemele cu oasele mici ale coloanei vertebrale. Procedura este în esență un proces de sudare. Ideea de bază este de a fuziona două sau mai multe vertebre, astfel încât acestea să se vindece într-un singur os solid. Acest lucru se face pentru a elimina mișcarea dureroasă sau pentru a reda stabilitatea coloanei vertebrale. 

artrodeza

Recuperarea după artrodeza inervertebrală 

Rata de succes estimată a artrodezei intervertebrale este de 70% până la 90%. Această rată poate varia în funcție de afecțiunea pentru care este utilizată procedura. 

Perioada prelungită de vindecare necesară după intervenția chirurgicală de fuziune lombară face îngrijirea postoperatorie deosebit de importantă. În timp ce artrodeza inervertebrală are o rată mare de succes, timpul de recuperare poate să depindă de mai mulți factori. Acești factori includ amploarea intervenției chirurgicale, alte afecțiuni medicale și cât de atent sunt respectate instrucțiunile de îngrijire. 

Reluarea activității 

După operație, pacientul își poate simțiți spatele rigid și dureros. De asemenea, pacientul poate întâmpina probleme în a sta în picioare sau într-o singură poziție pentru o perioadă îndelungată de timp. Poate dura 4 până la 6 săptămâni pentru a reveni la activități simple, cum ar fi treburile ușoare de zi cu zi. Poate dura între 6 luni și un an pentru ca vindecarea să fie completă. 

Medicul poate recomanda purtatrea unui corset pentru spate după efectuarea artrodezei intervertebrale pentru menținerea unei poziții corecte. 

Dacă locul de muncă nu necesită efort fizic, pacientul se va putea putea întoarce la muncă după 4 până la 6 săptămâni, însă dacă acesta implică muncă fizică ușoară, poate dura între 3 și 6 luni.  

În ceea ce privește condusul acesta este permis după aproximativ 1-3 luni de la intervenție, la recomandarea medicului curant. 

Recomandări utile pentru recuperare rapidă și fără complicații 

  • Evitați aplecarea sau răsucirea spatelui în primele 4 săptămani după artrodeza intervertebrală 
  • Aplicați gheață în primele zile după întervenție, câte 15 minute la fiecare de 2 ore 
  • Mergeți câte puțin în fiecare zi, crescând treptat distanța 
  • Pentru a preveni întoarcerea în timpul somnului așezați o pernă în fiecare parte a capului 
  • Evitați ridicarea obiectelor grele  
  • Dacă trebuie să vă aplecați, mențineți coloana vertebrală într-o poziție neutră în timp ce vă înclinați din șolduri sau prin îndoirea genunchilor 
  • Evitați activitățile fizice care presupun încordarea spatelui 
  • În primele 2-4 săptămâni evitați cursele cu mașina mai lungi de 30 de minute 
  • Schimbați-vă poziția la fiecare 30 de minute în timp ce stați în picioare sau așezat 
  • Administrați medicamentele antiinflamatoare conform recomandării medicului 
  •  Urmați un program de terapie fizică pentru a restabili flexibilitatea și mobilitatea, potrivit indicațiilor chirurgului ortoped 
×

Buna ziua,

Pentru programare la Dr Eduard Cernat va rugam sa dati click mai jos pentru a ne contacta pe whats app. Multumim!

× Programari