Tumorile sacrate ale coloanei vertebrale sunt formațiuni tumorale rare și pot fi atât benigne cât și maligne. Potrivit studiilor, tumorile primitive benigne și maligne ale sacrului reprezintă 2-4% din totalul neoplaziilor osoase și 1-7% din tumorile primitive vertebrale.
Ce sunt tumorile sacrate?
Osul sacrat este are o formă triunghiulară și este situat între regiunea lombară a coloanei vertebrale și coccis. Acesta se articulează superior cu vertebra lombară 5, inferior cu coccisul și lateral cu oasele iliace. Rădăcinile nervoase sacrate ajută la controlul sfincterelor rectului, vezicii urinare și organelor sexuale, precum și contribuțiile motorii și senzoriale la extremitățile inferioare.
Tumorile sacrate sunt rare, majoritatea fiind metastaze. Tumorile metastazice cauzate de cancerul de plămâni, sân, prostată, rinichi, cap, gât și cancerele gastrointestinale sunt cele mai frecvente tumori sacrate maligne.
Simptomele tumorilor sacrate
Simptomele tumorii sacrate pot varia în funcție de dimensiunile, locația și modul de răspândire a tumorii. Cele mai frecvent întâlnite simoptome pot include:
- Deficiențe motorii
- Amorțeală sau pierderea forței la nivelul membrelor înferioare
- Incontinență urinară și intestinală
- Disfuncție sexuală
- Dureri severe de spate
- Constipație
Cum diagnosticăm tumorile sacrate?
Pentru a oferi un diagnostic clar, după efectuarea unui examen fizic și neurologic, medicul poate apela la tehnici de imagistică medicală. Conform studiilor, de obicei, RMN-ul este primul mod de examinare solicitat deoarece acesta oferă informații detaliate despre tumoră, iar medicul poate să evalueze relația tumorii cu organele pelvine.
Computerul tomograf poate să prezinte informații cu privire la structurile osoase ale coloanei vertebrale și despre posibilele calcificări de la nivelul tumorii.
De asemenea, medicul poate utiliza razele X pentru a depista eventualele deformări ale osului sacrat.
Pentru ca diagnosticul să aibă o acuratețe cât mai ridicată, medicul poate recomanda și efectuarea unei biopsii în urma căreia o mică mostră de țesut este prelevată pentru a fi analizată ulterior.
Tratamentul tumorilor sacrate
Cel mai important criteriu care determină tratamentul în tumorile sacrate este tipul tumorii. Pentru aceasta, de obicei, pacienții suferă o biopsie. Tratamentul este decis în funcție de rezultatul patologiei.
Deoarece radioterapia sau chimioterapia nu prea au efect în tratamentul tumorilor maligne, cum ar fi cordomul sau sarcomul, tratamentul primar este îndepărtarea chirurgicală a tumorii.
Totuși, radioterapia poate fi recomandată pentru managementul durerii si al complicațiilor post-operatorii.